Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Zelenskyj hovoril so Si Ťin-pchingom

Zverejnené:

Upravené: 26. apríla 2023 o 15:39

371

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

26. apríla mal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonický rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ide o prvý rozhovor lídrov krajín po rozsiahlej invázii Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.

„Mal som dlhý a zmysluplný telefonický rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Verím, že táto výzva, ako aj vymenovanie veľvyslanca Ukrajiny v Čínskej ľudovej republike, budú silným impulzom pre rozvoj našich bilaterálnych vzťahov,“ povedal Zelenskyj.

Hovorca prezidenta Ukrajiny uviedol, že Zelenskyj mal takmer hodinový telefonický rozhovor s prezidentom Čínskej ľudovej republiky.

V súčasnosti dekrét o vymenovaní veľvyslanca Ukrajiny v Číne nie je na webovej stránke prezidentskej kancelárie, avšak od 13. marca 2023 minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba oznámil, že predložil prezidentovi kandidatúry veľvyslancov Ukrajiny v Číne, Indii a Brazílii.

Čínske noviny Xinhua uvádzajú, že Si Ťin-pching presvedčil Zelenského k dialógu a rokovaniam: „Dialóg a rokovania sú jedinou schodnou cestou von z „ukrajinskej krízy“ (takto Čína a čínske médiá nazývajú ruskú inváziu na Ukrajinu – pozn. red.) a nikto nevyhrá jadrovú vojnu.“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA