Site icon GLOBALNEWS.SK

Zelenskyj naznačil, aké problémy budú mať rôzne krajiny v ukrajinskom „mierovom vzorci“

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy speaks at welcome dinner for Holocaust survivors and their families hosted in Krakow, Poland, by the Auschwitz-Birkenau Memorial Foundation, Sunday Jan. 26, 2020. Volodymyr Zelenskiy paid tribute Sunday evening to Holocaust survivors, telling them on the eve of the 75th anniversary of the death camp's liberation that they are an example to humanity. Zelenskiy spoke of the importance of protecting humanitarian values and freedom against the hatred that threatens civilization in a short speech at a dinner in Krakow organized by the World Jewish Congress. (Shahar Azran/WJC via AP)

Kancelária prezidenta Ukrajiny hovorila o obsahu bilaterálnych rokovaní s krajinami zúčastňujúcimi sa na stretnutí v Saudskej Arábii o budúcom samite „mierového vzorca“, z ktorého možno predpokladať, aké otázky im ponúkajú ako „sféru zodpovednosti“.

Informovala o tom európska Pravda.

Vo všeobecnosti sa uskutočnili bilaterálne stretnutia s vedúcimi delegácií Spojených štátov, Saudskej Arábie, Fínska, Japonska, Kataru, Francúzska, Nemecka, Španielska, Nórska, Turecka, Poľska a Slovenska, ako aj s poradcami vedúcich predstaviteľov Švédska, Južnej Afriky, Bahrajnu, Kanady, Talianska, Dánska, Kórey, ako aj s vedúcim kancelárie predsedu Európskej komisie.

Na stretnutiach hovorili najmä o ďalších krokoch s účasťou týchto krajín na zorganizovaní summitu „mierového vzorca“ a aktuálnych obranných potrieb Ukrajiny.

Z komuniké možno predpokladať, že Fínsko sa zapojí do humanitárneho odmínovania; Helsinki už v tomto smere poskytujú pomoc.

Podľa OPU Nórsko vyjadrilo svoju pripravenosť pripojiť sa k implementácii bodu „mierového vzorca“ o radiácii a jadrovej bezpečnosti a Švédsko tiež vyjadrilo svoju pripravenosť pripojiť sa k implementácii bodu „mierového vzorca“ o radiácii a jadrovej bezpečnosti.

Turecko vyjadrilo svoju pripravenosť „prevziať lídra pri implementácii bodu mierovej formuly o potravinovej bezpečnosti“ a diskutovalo s Poľskom a Slovenskom o preprave ukrajinského obilia po súši v kontexte ruskej blokády ukrajinských prístavov.

Vedúci kancelárie prezidenta Saudskej Arábie Andrij Jermak ponúkol, že prispeje k prepusteniu ukrajinských väzňov a pokračovaniu čiernomorskej obilnej iniciatívy.

Exit mobile version