Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Zelenskyj naznačil, aké problémy budú mať rôzne krajiny v ukrajinskom „mierovom vzorci“

Zverejnené:

Upravené: 7. augusta 2023 o 13:19

469

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Kancelária prezidenta Ukrajiny hovorila o obsahu bilaterálnych rokovaní s krajinami zúčastňujúcimi sa na stretnutí v Saudskej Arábii o budúcom samite „mierového vzorca“, z ktorého možno predpokladať, aké otázky im ponúkajú ako „sféru zodpovednosti“.

Informovala o tom európska Pravda.

Vo všeobecnosti sa uskutočnili bilaterálne stretnutia s vedúcimi delegácií Spojených štátov, Saudskej Arábie, Fínska, Japonska, Kataru, Francúzska, Nemecka, Španielska, Nórska, Turecka, Poľska a Slovenska, ako aj s poradcami vedúcich predstaviteľov Švédska, Južnej Afriky, Bahrajnu, Kanady, Talianska, Dánska, Kórey, ako aj s vedúcim kancelárie predsedu Európskej komisie.

Na stretnutiach hovorili najmä o ďalších krokoch s účasťou týchto krajín na zorganizovaní summitu „mierového vzorca“ a aktuálnych obranných potrieb Ukrajiny.

Z komuniké možno predpokladať, že Fínsko sa zapojí do humanitárneho odmínovania; Helsinki už v tomto smere poskytujú pomoc.

Podľa OPU Nórsko vyjadrilo svoju pripravenosť pripojiť sa k implementácii bodu „mierového vzorca“ o radiácii a jadrovej bezpečnosti a Švédsko tiež vyjadrilo svoju pripravenosť pripojiť sa k implementácii bodu „mierového vzorca“ o radiácii a jadrovej bezpečnosti.

Turecko vyjadrilo svoju pripravenosť „prevziať lídra pri implementácii bodu mierovej formuly o potravinovej bezpečnosti“ a diskutovalo s Poľskom a Slovenskom o preprave ukrajinského obilia po súši v kontexte ruskej blokády ukrajinských prístavov.

Vedúci kancelárie prezidenta Saudskej Arábie Andrij Jermak ponúkol, že prispeje k prepusteniu ukrajinských väzňov a pokračovaniu čiernomorskej obilnej iniciatívy.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA