Site icon GLOBALNEWS.SK

Viete správne kváskovať? Vyhnite sa týmto chybám

chlieb

Ilustračné foto, zdroj: Penam

BRATISLAVA – Kváskovanie sa stalo veľkým trendom minulého roka a trvá dodnes. Chceli by ste zvládnuť toto umenie, ale zatiaľ ste si netrúfli? Skúste to so špeciálnymi múkami a vyhnite sa niektorým chybám – radí Lukáš Najmajer, majster pekár kváskových chlebov z lučeneckej pekárne spoločnosti Penam.

Poznáte tajomstvo kvásku? Vzniká dokonalým rozkladom obilných štruktúr. Preto sú kváskový chlieb, pečivo či vianočka lepšie stráviteľné pre náš organizmus. Radi by ste si takýto chlebík upiekli aj vy? Pustiť sa do toho môžete s múkami Penam Kváskovanie, ktoré vyladili do dokonalosti skúsení mlynári a pekári, aby išlo kváskovanie od ruky aj úplným začiatočníkom. A okrem chlebíkov môžete pre rodinu alebo priateľov pripraviť aj sladké pečivo, bagety alebo dokonca pizzu.

„Kvalita múky je pre kváskovanie prvoradá. Tá od Penamu je zomletá v slovenských mlynoch a používame iba prvotriedne zrno E kvality, vďaka ktorému sú zabezpečené parametre potrebné na správne kváskovanie,“ hovorí mlynár Peter Gažo, ktorý sa podieľal na vývoji nového radu múk. „Spoločne s domácimi pekárkami sme kvalitu múk testovali a overovali, založili nespočetné množstvo kváskov, zapisovali ich výsledky, aby sme si boli istí, že finálny produkt bude mať špičkovú kvalitu.“

Ilustračné foto, zdroj: Penam

Základom je správna múka

Skôr, ako sa pustíte do kváskovania, mali by ste poznať štyri základné tipy múk:

A prečo kváskovať so spomínanými múkami?

Prvotriedna kvalita zo Slovenska. Pšenica a raž v našich múkach sú prvotriednej kvality a melieme ich v našich slovenských mlynoch. Na prípravu používame zrno najvyššej E kvality (elitnej), vďaka ktorému je zabezpečená vyššia sila múky, a tým je vhodnejšia na dlhé zrenie cesta.

Čisté múky, bez prídavných látok. Základom úspešného kváskovania je kvalitná múka. Mlynári melú zrná čo najšetrnejšie a nepridávajú do nich žiadne iné prídavné látky.

Vyvinuté s domácimi pekárkami. Penam múky Kváskovanie sú výsledkom spolupráce s domácimi pekárkami, fanúšičkami kváskovania, s ktorými sme vytvorili a vyskúšali množstvo kváskov.

Na čo si treba dať pozor?

Aj keď vaša stará mama piekla domáci kváskový chlieb ako na bežiacom páse, neznamená to, že to zvládnete hneď bez problémov. Ako sme spomínali, je v tom kus umenia a pekárskeho majstrovstva. Určite sa ho naučíte, len si to vyžaduje trpezlivosť a tréning. Začiatočníci by sa mali vyhnúť týmto chybám:

Exit mobile version