Site icon GLOBALNEWS.SK

Biden sľubuje, že „zachráni Vianoce“, bežní ľudia však vnímajú len vyššie ceny

Americký prezident Joe Biden pripustil, že všetko od benzínu až po chlieb zdraželo, ale sľúbil, že túto situáciu napraví prostredníctvom nedávno schváleného zákona o infraštruktúre a svojho programu „Build Back Better“, informuje portál Reuters.

Čítajte viac: COVIDPASS ALEBO TEST: Nové pandemické pravidlá pre pracujúcich a zamestnávateľov

Biden v stredajšom prejave vyzval Kongres, aby schválil ešte väčší a rozsiahlejší program „Build Back Better“. Prezident taktiež povedal, že USA zažívajú „najvyššie tempo rastu za posledné desaťročia a najrýchlejší pokles nezamestnanosti v histórii“. Avšak uznal, že väčšina Američanov vidí len rastúce ceny.

„Všetko od galónu plynu po bochník chleba stojí viac. Je to znepokojujúce, aj keď mzdy rastú,“ dodal Biden. Ministerstvo práce skôr v ten deň oznámilo 6,2 percentnú infláciu od vlaňajšieho októbra, čo je najviac od roku 1990, a dodalo, že inflácia prekonala rast miezd. Finanční skupina Goldman Sachs varovala, že inflácia sa „pravdepodobne ešte zhorší“.

Biden zaspal na summite, Trump reaguje: Ani on to nedokázal počúvať!

Biden tiež uviedol, že jeho administratíva má v pláne znížiť ceny, a taktiež sa uistiť, že regály v obchodoch sú plne naskladnené. Americká administratíva má v pláne dostať Američanov späť do práce, no zatiaľ neozrejmil, akým spôsobom.

„Mnoho ľudí zostáva nespokojných s ekonomikou a všetci vieme prečo. Vidia vyššie ceny, pričom nie vždy sa dá uspokojiť ich dopyt. Sledujeme tieto problémy a snažíme sa prísť na to, ako ich vyriešiť,“ uviedol Biden.

„Včera som hovoril s generálnymi riaditeľmi veľkých maloobchodných predajcov, Walmart, Target – a poprednými dopravcami, FedEx a UPS. Ubezpečili ma, že v obchodoch budú doskladnené regály, takže nenastane situácia, že by ste nedokázali nakúpiť vianočné darčeky,“ dodal na záveramerický prezident.

Bidenovi klesla podpora na 38 percent; Podporu stráca u nerozhodných voličov

Exit mobile version