Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Biden sľubuje, že „zachráni Vianoce“, bežní ľudia však vnímajú len vyššie ceny

Zverejnené:

Upravené: 12. novembra 2021 o 11:50

496

zdroj: Facebook/Joe Biden

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americký prezident Joe Biden pripustil, že všetko od benzínu až po chlieb zdraželo, ale sľúbil, že túto situáciu napraví prostredníctvom nedávno schváleného zákona o infraštruktúre a svojho programu „Build Back Better“, informuje portál Reuters.

Čítajte viac: COVIDPASS ALEBO TEST: Nové pandemické pravidlá pre pracujúcich a zamestnávateľov

Biden v stredajšom prejave vyzval Kongres, aby schválil ešte väčší a rozsiahlejší program „Build Back Better“. Prezident taktiež povedal, že USA zažívajú „najvyššie tempo rastu za posledné desaťročia a najrýchlejší pokles nezamestnanosti v histórii“. Avšak uznal, že väčšina Američanov vidí len rastúce ceny.

„Všetko od galónu plynu po bochník chleba stojí viac. Je to znepokojujúce, aj keď mzdy rastú,“ dodal Biden. Ministerstvo práce skôr v ten deň oznámilo 6,2 percentnú infláciu od vlaňajšieho októbra, čo je najviac od roku 1990, a dodalo, že inflácia prekonala rast miezd. Finanční skupina Goldman Sachs varovala, že inflácia sa „pravdepodobne ešte zhorší“.

Biden zaspal na summite, Trump reaguje: Ani on to nedokázal počúvať!

Biden tiež uviedol, že jeho administratíva má v pláne znížiť ceny, a taktiež sa uistiť, že regály v obchodoch sú plne naskladnené. Americká administratíva má v pláne dostať Američanov späť do práce, no zatiaľ neozrejmil, akým spôsobom.

„Mnoho ľudí zostáva nespokojných s ekonomikou a všetci vieme prečo. Vidia vyššie ceny, pričom nie vždy sa dá uspokojiť ich dopyt. Sledujeme tieto problémy a snažíme sa prísť na to, ako ich vyriešiť,“ uviedol Biden.

„Včera som hovoril s generálnymi riaditeľmi veľkých maloobchodných predajcov, Walmart, Target – a poprednými dopravcami, FedEx a UPS. Ubezpečili ma, že v obchodoch budú doskladnené regály, takže nenastane situácia, že by ste nedokázali nakúpiť vianočné darčeky,“ dodal na záveramerický prezident.

Bidenovi klesla podpora na 38 percent; Podporu stráca u nerozhodných voličov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA