Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Bidenovi klesla podpora na 38 percent; Podporu stráca u nerozhodných voličov

Zverejnené:

Upravené: 9. novembra 2021 o 13:42

278

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americký prezident Joe Biden má problém – aktuálne mu klesla podpora americkej verejnosti na 38 percent, čo je najmenej od jeho januárového nástupu do funkcie.

Uvádza to prieskum Suffolkovej univerzity zverejnený denníkom USA Today, podľa ktorého sú s terajším šéfom Bieleho domu čoraz viac nespokojní „nezávislí“ voliči, ktorí sa nehlásia ani k jednej z hlavných politických strán.

Pritom vďaka ich podpore vyhral Biden v minuloročných prezidentských voľbách. Výsledky sú preto podľa denníka varovaním pre prezidenta a zároveň aj Demokratickú stranu vzhľadom na blížiace sa voľby do amerického Kongresu.

Čítajte viac: „Premiérsky taxík“: Heger si do auta bude pozývať hostí na diskusie

Prieskum sa konal ešte pred piatkovým schválením veľkého infraštruktúrneho balíka v Kongrese a pred zverejnením priaznivej správy o stave amerického trhu práce. Niektorí pozorovatelia preto očakávajú, že podpora pre jeho stranu teraz porastie.

Demokrati však podľa USA Today budú musieť vyvinúť značné úsilie, ak si chcú zachovať vo voľbách plánovaných 8. novembra 2022 terajšiu kontrolu nad oboma komorami Kongresu. Bidenova podpora je totiž druhá najnižšia, ktorú kedy mal v rovnakom čase svojho mandátu akýkoľvek predchádzajúci prezident okrem Donalda Trumpa.

Čítajtie tiež: Remišová predkladá na koaličnú radu návrh na zmenu „kontroverznej“ 363-ky

Takmer polovica opýtaných uviedla, že Biden si v Bielom dome počína horšie, než očakávali. Medzi nimi je 16 percent tých, ktorí zaň minulý rok hlasovali. 64 percent Američanov si teraz nepraje, aby sa Biden usiloval o druhý mandát, medzi nimi je 28 percent demokratov. Ďalšiu kandidatúru exprezidenta Trumpa si nepraje 58 percent ľudí z toho 24 percent republikánov.

Výrazne horšiu podporu ako Biden má jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, s jej pôsobením vo funkcii je spokojných 28 percent opýtaných. Jej práca sa pritom nepáči 51 percentám Američanov.

TUNEL VIŠŇOVÉ: Cena aj spôsob výberu dodávateľa vyvoláva pochybnosti ÚHP

Ak by sa voľby konali v utorok, 46 percent opýtaných by volilo republikánov. Demokratov by volilo len 38 percent respondentov, čo by vyhovovalo republikánskym ambíciám na ovládnutie Senátu aj Snemovne reprezentantov.

Vládnuca strana si pomerne často v kongresových voľbách konaných v polovici prezidentského mandátu pohorší, pritom demokrati v snemovni teraz prevažujú len o päť kresiel a v Senáte dokonca len o jedno.

Craig Ramsay oznámil tri zmeny v hokejovej nominácii na Nemecký pohár

Ak by sa demokratom za rok skutočne nezdarilo, Biden by v podstate stratil všetku nádej na presadenie zásadnejších programových priorít a republikáni by tak získali množstvo možností, ako pomere agresívne dohliadať na demokratovu administratívu.

Biden do budúcna vsádza najmä na svoje veľké investičné plány, ktoré boli hlavnými sľubmi v jeho predvolebnej kampani. V piatok schválený infraštruktúrny balík sa týka investícií do mostov, železníc, ciest, či rozšírenia vysokorýchlostného internetového pripojenia a podporili ho zákonodarcovia z oboch strán. Podľa prieskumu ho podporujú asi dve tretiny Američanov.

Predá Elon Musk jeho 10 percent akcií Tesly? Ľudia na Twitteri rozhodli

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA