Site icon GLOBALNEWS.SK

Ďalšie rokovanie môže začať cez víkend, odkázal Putin Scholzovi

Ruský prezident Vladimír Putin počas telefonického rozhovoru informoval nemeckého kancelára Olafa Scholza, že cez víkend sa môže uskutočniť tretie kolo priamych rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Informoval o tom portál Reuters.

Novinára o tom informoval Scholzov hovorca Steffen Hebestreit. Kancelár opätovne vyzval Putina, aby nariadil okamžité zastavenie bojov na Ukrajine.

Počas druhého kola rokovaní, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok, sa Rusko a Ukrajina dohodli na humanitárnych koridoroch pre odchod ľudí a možnom dočasnom prímerí v týchto miestach.

„Spolkový kancelár vyjadril veľké obavy,“ povedal Hebestreit o obsahu hodinového telefonátu Scholza s Putinom. Uviedol, že obaja štátnici si vymenili odlišné názory na situáciu. „(Scholz) vyzval na okamžité zastavenie všetkých bojov a na umožnenie humanitárneho prístupu,“ uviedol hovorca.

KASPAROV: Tisíce mladých Rusov zomierajú pre tohto šialeného diktátora

Dodal, že Scholz aj Putin sa dohodli na ďalšom rozhovore v dohľadnom čase.

Doterajšie rozhovory Ruska a Ukrajiny vytúžené prímerie nepriniesli. Obe strany ale podľa poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksija Arestovyča súhlasili s poskytnutím humanitárnej pomoci a vytvorením bezpečných humanitárnych koridorov, aby mohli civilisti bezpečne odísť z obkľúčených ukrajinských miest. Arestovyč ale poznamenal, že súhlas je „teoretický“. Či bude uvedený do praxe, teda jasné nie je.

Zelenskyj v novom prejave vyjadril obdiv ukrajinskej armáde

 

Exit mobile version