Sociálne siete

ZAHRANIČIE

KASPAROV: Tisíce mladých Rusov zomierajú pre tohto šialeného diktátora

Zverejnené:

Upravené: 4. marca 2022 o 10:26

333

zdroj: Twitter

REKLAMA

GLOBALNEWS

Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov dúfa, že vojna nebude mať dlhé trvanie a že Putina čaká spravodlivý trest. Informoval o tom na svojom účte na Twitteri.

Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov je ďalší z radu kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Je to tragédia pre moju krajinu. Tisíce mladých Rusov zomierajú pre tohto šialeného diktátora. Veľa z nich sa narodilo a aj zomrie za jeho vlády,“ povedal Kasparov v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kasparov dúfa, že vojna nebude mať dlhé trvanie a že Putina čaká spravodlivý trest. „Mohla by viesť ku kolapsu jeho režimu. Prvýkrát od skončenia Studenej vojny sa takmer celý svet spojil v boji proti zlu. Nečakal som také silné puto solidarity ostatných krajín s Ukrajinou,“ poznamenal Kasparov.

Zvukové nahrávky ruských vojakov: Plač a zúfalstvo sú na dennom poriadku

„Stále sa ma pýtajú, čo sa musí stať, aby sa to celá skončilo. Majú prísť na Červené námestie milióny demonštrantov? Príde k palácovému prevratu? Zasiahnu oligarchovia? Zrejme sa musí udiať zo všetkého niečo. Putin žije 22 rokov v bubline, je preňho ťažké zachovať si zdravý rozum. Vieme, že dôveruje iba málokomu a že nechodí na internet. Diktatúra jedného muža je najväčšia existenčná hrozba pre celý svet,“ myslí si Kasparov.

Šachový veľmajster na Twitteri tiež napísal, že „sme svedkami doslova v priamom prenose Putinovej genocídy na Ukrajine, zatiaľ čo najsilnejšia vojenská aliancia v histórii stojí bokom.“

Súčasnú situáciu vníma už ako tretiu svetovú vojnu. „Putin to začal už dávno a Ukrajina je len súčasným frontom. Aj tak to bude eskalovať a je ešte pravdepodobnejšie, že ak sa mu podarí zničiť Ukrajinu, pretože ste ho opäť presvedčili, že ho nezastavíte, hoci by ste mohli,“ reagoval na margo postoja Západu vojensky nezasahovať do konfliktu.

USA presunuli test jadrovej rakety, aby sa vyhli nedorozumeniu

Riziko a náklady sú teraz podľa neho vyššie, pretože „rozumní“ ľudia na Západe si podľa neho vždy volia nižšie riziko, aby zajtra zaručili vyššie riziko. „Nechať Putina zničiť Ukrajinu je riskantnejšie a ľudská a morálna katastrofa.“

„Nie ja na čo čakať. Nie je to šach, nie je to remíza, nie je to patová situácia. Buď Putin zničí Ukrajinu, nakoniec zasiahne NATO čo skončí ešte väčšou katastrofou, alebo Putin padne v Rusku,“ myslí si šachista, ktorý je veľkým kritikom prezidenta Putina.

„Putin sľubuje, že vyhladí Ukrajincov, kým sa budeme pozerať. Ukrajina neurobila nič zlé, len sa pokúsila pripojiť k demokratickému svetu, ktorý je teraz svedkom zločinov proti ľudskosti v reálnom čase,“ píše na Twitteri.

USA uvalili sankcie na ruskú centrálnu banku aj štátny investičný fond

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA