Site icon GLOBALNEWS.SK

Pakistanku odsúdili na smrť za rúhanie na sociálnej sieti

Pakistanský súd udelil dvadsaťšesťročnej žene trest smrti za údajné rúhanie. Ako dôkaz citoval konverzáciu cez aplikáciu WhatsApp.

Žena tvrdí, že muž, s ktorým cez aplikáciu komunikovala, na ňu celú vec narafičil a snaží sa jej pomstiť. Pakistan má jedny z najprísnejších zákonov o rúhačstve na svete, zatiaľ ale nikoho kvôli nim nepopravil.

Aneeka Atteková prostredníctvom hernej aplikácie v mobilnom telefóne zoznámila v roku 2019 mužom, s ktorým si neskôr začala písať cez WhatsApp. Denník The Nation identifikoval muža ako Hassnata Farúka.

Počas dopisovania mala žena šíriť cez aplikáciu, nemorálne“ a „urážlivé“ komentáre a karikatúry proroka Mohammeda. Tento „rúhačský materiál“ mala ďalej šíriť aj na Facebooku.

Farúk ju udal súdu. Podľa Attekovej ju muž cielene zatiahol do náboženskej konverzácie a obvinením sa jej snaží pomstiť za to, že s ním nechcela byť v kamarátskom vzťahu. Pred súdom všetku údajnú vinu popierala s tým, že je veriacou moslimkou, píše denník The Guardian.

Facebook a Google čelia v Európe tvrdým zásahom proti rase, náboženstvu a ďalším

Obhajca ženu obhajoval s tým, že je nevinná a v čase konverzácie bola duševne chorá. Sudca nariadil psychologické vyšetrenie, ktoré ale zostalo nevybavené.

Súd nakoniec rozhodol, že sa žena previnila proti pakistanským zákonom o rúhaní. Žena musí na dvadsať rokov do väzenia, pričom dostala aj trest smrti.

Pakistan sa v poslednej dobe pokúša mať online vyjadrenie k náboženským záležitostiam pod svojou kontrolou. V roku 2016 schválil zákon, ktorý mu dáva v tejto oblasti väčšie právomoci. Nedávno vláda požiadala Twitter a Facebook, aby jej pomáhala identifikovať občanov, ktorí sa dopúšťajú rúhačského správania na týchto platformách.

Silné zemetrasenie o sile 6,6 zasiahlo západné Japonsko

Exit mobile version