Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Pakistanku odsúdili na smrť za rúhanie na sociálnej sieti

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2022 o 9:34

583

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Pakistanský súd udelil dvadsaťšesťročnej žene trest smrti za údajné rúhanie. Ako dôkaz citoval konverzáciu cez aplikáciu WhatsApp.

Žena tvrdí, že muž, s ktorým cez aplikáciu komunikovala, na ňu celú vec narafičil a snaží sa jej pomstiť. Pakistan má jedny z najprísnejších zákonov o rúhačstve na svete, zatiaľ ale nikoho kvôli nim nepopravil.

Aneeka Atteková prostredníctvom hernej aplikácie v mobilnom telefóne zoznámila v roku 2019 mužom, s ktorým si neskôr začala písať cez WhatsApp. Denník The Nation identifikoval muža ako Hassnata Farúka.

Počas dopisovania mala žena šíriť cez aplikáciu, nemorálne“ a „urážlivé“ komentáre a karikatúry proroka Mohammeda. Tento „rúhačský materiál“ mala ďalej šíriť aj na Facebooku.

Farúk ju udal súdu. Podľa Attekovej ju muž cielene zatiahol do náboženskej konverzácie a obvinením sa jej snaží pomstiť za to, že s ním nechcela byť v kamarátskom vzťahu. Pred súdom všetku údajnú vinu popierala s tým, že je veriacou moslimkou, píše denník The Guardian.

Facebook a Google čelia v Európe tvrdým zásahom proti rase, náboženstvu a ďalším

Obhajca ženu obhajoval s tým, že je nevinná a v čase konverzácie bola duševne chorá. Sudca nariadil psychologické vyšetrenie, ktoré ale zostalo nevybavené.

Súd nakoniec rozhodol, že sa žena previnila proti pakistanským zákonom o rúhaní. Žena musí na dvadsať rokov do väzenia, pričom dostala aj trest smrti.

Pakistan sa v poslednej dobe pokúša mať online vyjadrenie k náboženským záležitostiam pod svojou kontrolou. V roku 2016 schválil zákon, ktorý mu dáva v tejto oblasti väčšie právomoci. Nedávno vláda požiadala Twitter a Facebook, aby jej pomáhala identifikovať občanov, ktorí sa dopúšťajú rúhačského správania na týchto platformách.

Silné zemetrasenie o sile 6,6 zasiahlo západné Japonsko

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA