Site icon GLOBALNEWS.SK

Taliansku sa podarilo znížiť svoju závislosť od dovozu ruského plynu na 25 percent

Taliansku sa podarilo znížiť svoju závislosť na dovoze ruského plynu na 25 percent zo 40 percent v minulom roku. 

Uviedol to v utorok taliansky premiér Mario Draghi po summite Európskej únie. Tá teraz zápasí s obmedzovaním dodávok plynu z Ruska, ktoré prispieva k rastu cien energie.

„Opatrenia, ktoré (talianska) vláda zaviedla od začiatku vojny (na Ukrajine), začínajú prinášať výsledky,“ povedal Draghi. „Ruský plyn začínajú nahrádzať iní dodávatelia,“ dodal.

Taliansko v apríli v rámci snahy o zníženie závislosti na Rusku podpísalo dohodu o zvyšovaní dodávok z Alžírska. O dodávkach plynu rokovala aj s Katarom, Angolou, Kongom či Mozambikom, napísala agentúra AFP.

Draghi tiež upozornil, že Taliansko pokračuje v prípravách na zimnú sezónu. Prijaté opatrenia podľa neho zaručujú, že počas zimy v Taliansku nenastane v súvislosti s plynom žiadna kríza.

Taliansky premiér už niekoľkokrát navrhol, aby si členské krajiny EÚ stanovili cenový strop pre nákup plynu z Ruska. Dnes uviedol, že o tejto myšlienke by sa malo diskutovať na summite predstaviteľov skupiny veľkých svetových ekonomík G7, ktorý začne v nedeľu.

V Chorvátsku sa bude platiť v eurách. Potvrdil to samit EÚ

Exit mobile version