Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Taliansku sa podarilo znížiť svoju závislosť od dovozu ruského plynu na 25 percent

Zverejnené:

Upravené: 25. júna 2022 o 11:37

401

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Taliansku sa podarilo znížiť svoju závislosť na dovoze ruského plynu na 25 percent zo 40 percent v minulom roku. 

Uviedol to v utorok taliansky premiér Mario Draghi po summite Európskej únie. Tá teraz zápasí s obmedzovaním dodávok plynu z Ruska, ktoré prispieva k rastu cien energie.

„Opatrenia, ktoré (talianska) vláda zaviedla od začiatku vojny (na Ukrajine), začínajú prinášať výsledky,“ povedal Draghi. „Ruský plyn začínajú nahrádzať iní dodávatelia,“ dodal.

Taliansko v apríli v rámci snahy o zníženie závislosti na Rusku podpísalo dohodu o zvyšovaní dodávok z Alžírska. O dodávkach plynu rokovala aj s Katarom, Angolou, Kongom či Mozambikom, napísala agentúra AFP.

Draghi tiež upozornil, že Taliansko pokračuje v prípravách na zimnú sezónu. Prijaté opatrenia podľa neho zaručujú, že počas zimy v Taliansku nenastane v súvislosti s plynom žiadna kríza.

Taliansky premiér už niekoľkokrát navrhol, aby si členské krajiny EÚ stanovili cenový strop pre nákup plynu z Ruska. Dnes uviedol, že o tejto myšlienke by sa malo diskutovať na summite predstaviteľov skupiny veľkých svetových ekonomík G7, ktorý začne v nedeľu.

V Chorvátsku sa bude platiť v eurách. Potvrdil to samit EÚ

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA