Site icon GLOBALNEWS.SK

Coop nasadzuje proti zlodejom umelú inteligenciu

V prvej predajni Coop v Beroune bola nasadená umelá inteligencia. Má zaistiť efektívnejšiu ochranu v automatických obchodoch pred zlodejmi. Vie odhaliť neštandardné správanie zákazníkov, na ktoré upozorní pult centrálnej ochrany či personál predajne.

Zväz českých a moravských spotrebných družstiev Coop prevádzkuje asi 2400 obchodov a to predovšetkým v menších mestách a dedinách. Postupne sa ich snažia modernizovať a vybavovať technológiami. V poslednej dobe rastie z mnohých dôvodov počet krádeží a tovar sa zdražuje. Preto bol v prvej predajni skúšobne nasadený systém Veesion, ktorý využíva prvky umelej inteligencie na odhaľovanie krádeží.

Základom fungovania systému je analýza vzájomnej polohy rôznych častí tela zákazníka a jeho interakcie s ďalšími predmetmi, ako napríklad vystavenými produktmi, batožinou, kočíkmi atď. V praxi si systém postavi človeka „chytí“, rozdelí na jednotlivé časti a porovnáva ľudské pohyby voči správaniu, ktoré je definované ako normálne.

REŽIM 24/7

Čo je ale veľmi zaujímavé systém automatického predaja, ktorý už funguje v piatich predajniach. Predajne fungujú v hybridnom režime – keď skončí bežná otváracia doba, teda napríklad o piatej popoludní, nastupuje automatický režim cez celú noc. V automatických predajňach si tak môžu zákazníci nakúpiť doslova kedykoľvek bez toho, aby si zvyšovali požiadavky na mzdové náklady.

Amazon chce zrušiť ďalších 9000 pracovných miest

Exit mobile version