Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Coop nasadzuje proti zlodejom umelú inteligenciu

Zverejnené:

Upravené: 23. marca 2023 o 11:53

371

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V prvej predajni Coop v Beroune bola nasadená umelá inteligencia. Má zaistiť efektívnejšiu ochranu v automatických obchodoch pred zlodejmi. Vie odhaliť neštandardné správanie zákazníkov, na ktoré upozorní pult centrálnej ochrany či personál predajne.

Zväz českých a moravských spotrebných družstiev Coop prevádzkuje asi 2400 obchodov a to predovšetkým v menších mestách a dedinách. Postupne sa ich snažia modernizovať a vybavovať technológiami. V poslednej dobe rastie z mnohých dôvodov počet krádeží a tovar sa zdražuje. Preto bol v prvej predajni skúšobne nasadený systém Veesion, ktorý využíva prvky umelej inteligencie na odhaľovanie krádeží.

Základom fungovania systému je analýza vzájomnej polohy rôznych častí tela zákazníka a jeho interakcie s ďalšími predmetmi, ako napríklad vystavenými produktmi, batožinou, kočíkmi atď. V praxi si systém postavi človeka „chytí“, rozdelí na jednotlivé časti a porovnáva ľudské pohyby voči správaniu, ktoré je definované ako normálne.

REŽIM 24/7

Čo je ale veľmi zaujímavé systém automatického predaja, ktorý už funguje v piatich predajniach. Predajne fungujú v hybridnom režime – keď skončí bežná otváracia doba, teda napríklad o piatej popoludní, nastupuje automatický režim cez celú noc. V automatických predajňach si tak môžu zákazníci nakúpiť doslova kedykoľvek bez toho, aby si zvyšovali požiadavky na mzdové náklady.

Amazon chce zrušiť ďalších 9000 pracovných miest

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA