Site icon GLOBALNEWS.SK

Svrček podal návrh na zmenu Ústavy

Miloš Svrček zo Sme rodina predložil do Národnej rady SR návrh na zmenu Ústavy SR tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu referendom a ústavným zákonom. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

Tiež navrhuje, aby sa referendum o skrátení volebného obdobia nemohlo konať prvý a posledný rok volebného obdobia. V zmysle návrhu by mal v prípade úspešného referenda by sa mali vyhlásiť voľby do parlamentu do siedmich dní.

„Cieľom predkladanej novelizácie je reagovať na rozhodnutie Ústavného súdu SR zo 7. júla 2021 o ústavnosti predmetu referenda,“ uvádza v správe Svrček.

Bödör nebude stíhaný väzobne, rozhodol súd

Podľa Petra Pellegriniho koalícia chystá zmenu, ktorá neumožní referendum v tomto volebnom období. Hovorí o zrade demokracie. „Vládna koalícia sa napriek odporu občanov ide vo svojich funkciách zabetónovať až do roku 2024 a ľuďom, ktorí jej moc iba prepožičali, ide napľuť do tváre,“ uviedol.

Zároveň oznámil, že v parlamente predloží Hlas-SD pozmeňujúci návrh, ktorý „vráti moc na Slovensku do rúk ľudí“. „Vyzveme všetky parlamentné strany, aby túto zmenu podporili a aby nezabudli, kto im ich funkcie prepožičal. A vyzveme aj ľudí, aby nám v tomto tlaku pomohli,“ doplnil Pellegrini.

Opozícia a odborári počas minulého roka vyzbierali 600.000 podpisov na iniciovanie referenda. Prezidentka Zuzana Čaputová sa vtedy v prípade petície obrátila na ÚS, ktorý  rozhodol, že navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia je protiústavná. Čaputová reagovala, že referendum by vyhlásila, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie.

SaS považuje Svrčekov návrh na zmenu Ústavy SR, ktorý v piatok predložil, za porušenie koaličnej zmluvy.

„Z nášho pohľadu je to ďalší krok hnutia Sme rodina smerom k spolupráci s opozíciou a opusteniu koalície,“ uviedla SaS.

USA uvalili sankcie na ruskú spoločnosť kvôli severokórejským raketám

Exit mobile version