Sociálne siete

DOMOV

Svrček podal návrh na zmenu Ústavy

Zverejnené:

Upravené: 16. januára 2022 o 16:18

901

Zdroj: Facebook/ Miloš Svrček

REKLAMA

Globalnews

Miloš Svrček zo Sme rodina predložil do Národnej rady SR návrh na zmenu Ústavy SR tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu referendom a ústavným zákonom. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

Tiež navrhuje, aby sa referendum o skrátení volebného obdobia nemohlo konať prvý a posledný rok volebného obdobia. V zmysle návrhu by mal v prípade úspešného referenda by sa mali vyhlásiť voľby do parlamentu do siedmich dní.

„Cieľom predkladanej novelizácie je reagovať na rozhodnutie Ústavného súdu SR zo 7. júla 2021 o ústavnosti predmetu referenda,“ uvádza v správe Svrček.

Bödör nebude stíhaný väzobne, rozhodol súd

Podľa Petra Pellegriniho koalícia chystá zmenu, ktorá neumožní referendum v tomto volebnom období. Hovorí o zrade demokracie. „Vládna koalícia sa napriek odporu občanov ide vo svojich funkciách zabetónovať až do roku 2024 a ľuďom, ktorí jej moc iba prepožičali, ide napľuť do tváre,“ uviedol.

Zároveň oznámil, že v parlamente predloží Hlas-SD pozmeňujúci návrh, ktorý „vráti moc na Slovensku do rúk ľudí“. „Vyzveme všetky parlamentné strany, aby túto zmenu podporili a aby nezabudli, kto im ich funkcie prepožičal. A vyzveme aj ľudí, aby nám v tomto tlaku pomohli,“ doplnil Pellegrini.

Opozícia a odborári počas minulého roka vyzbierali 600.000 podpisov na iniciovanie referenda. Prezidentka Zuzana Čaputová sa vtedy v prípade petície obrátila na ÚS, ktorý  rozhodol, že navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia je protiústavná. Čaputová reagovala, že referendum by vyhlásila, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie.

SaS považuje Svrčekov návrh na zmenu Ústavy SR, ktorý v piatok predložil, za porušenie koaličnej zmluvy.

„Z nášho pohľadu je to ďalší krok hnutia Sme rodina smerom k spolupráci s opozíciou a opusteniu koalície,“ uviedla SaS.

USA uvalili sankcie na ruskú spoločnosť kvôli severokórejským raketám

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA