Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nemecko varuje pred zvýšenou hrozbou teroristických útokov

Zverejnené:

Upravené: 11. júna 2024 o 11:58

268

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Nemecký spolkový úrad na ochranu ústavy sa domnieva, že teroristická hrozba pre krajinu je v poslednom čase výrazne vyššia ako v predchádzajúcich rokoch a neislamistický extrémizmus tiež predstavuje riziká.

Informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vedúceho oddelenia Thomasa Galdenwanga.

Galdenwang poznamenal, že nárast islamistickej teroristickej hrozby za posledný rok bol výsledkom kombinácie faktorov, ako je návrat Talibanu k moci v Afganistane, vzostup ISIS-K v Afganistane a Pakistane, provokatívne akcie krajne pravicových aktivistov v škandinávskych krajinách, ktoré rozhnevali mnohých moslimov, a nakoniec vojna medzi Izraelom a Hamasom na Blízkom východe, ktorá hrozbu ešte viac zvýšila.

„Nemecko je viac v centre pozornosti džihádistov ako iné krajiny v Európe, pretože sme považovaní za jednu z krajín, ktoré najviac podporujú Izrael, spolu so Spojenými štátmi,“ povedal predstaviteľ.

Zdôraznil, že nemecké bezpečnostné služby vždy pozorne sledovali situáciu a v súčasnosti je veľmi ťažké určiť, ktorá z potenciálnych bezpečnostných hrozieb je najakútnejšia.

„Máme do činenia s ‚triádou‘: toto je hrozba islamistického terorizmu, je to sociálne napätie poháňané pravicovými extrémistami a nepriateľstvom voči moslimom a špionážne aktivity cudzích štátov,“ povedal Galdenwang a dodal, že okrem hrozby ľavicového radikálneho extrémizmu existuje rastúca hrozba.

Pripomeňme si, že nedávno v nemeckom meste Mannheim rodák z Afganistanu zaútočil nožom na ultrapravicových politikov, ktorí viedli protiislamské zhromaždenie, pričom zranil mnoho ľudí. Zranený policajt následne zomrel v nemocnici. Vyšetrovatelia naznačujú, že útočník konal z islamistických dôvodov.

Následne došlo k stretu medzi kandidátom krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko a skupinou ľudí, ktorí narušili jeho volebnú kampaň, politik bol bodnutý.

Súd potom zakázal krajnej pravici zhromaždiť sa na námestí v Mannheime, ale podujatia v zásade nezakázal.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA