Sociálne siete

Cestovanie

Ruský lunárny modul sa zrútil na Mesiac

Zverejnené:

Upravené: 21. augusta 2023 o 2:16

648

.„Po náraze do povrchu Mesiaca prestal existovať,“ oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos po tom,čo ruský lunárny modul Luna-25 sa zrútil

REKLAMA

.„Po náraze do povrchu Mesiaca prestal existovať,“ oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos po tom,čo ruský lunárny modul Luna-25 sa zrútil na Mesiac. Sonda sa vymkla spod kontroly a dostala sa na neprepočítanú obežnú dráhu. Správa o zrútení modulu prišla deň po tom, ako Roskosmos ohlásil „neštandardnú situáciu“ pri manévroch pred pristátím.

Sonda Luna-25 mala na Mesiaci pristáť v dnes a jej úlohou bolo analyzovať pôdu a pátrať po vode a ľadovcoch v oblasti okolo mesačného južného pólu.

Na pristátie na Mesiaci sa teraz pripravuje aj indická sonda Čandrájan-3 ) s bezposádkovým pristávacím modulom Vikrám. Čandrájan-3 je na obežnej dráhe Mesiaca už od začiatku augusta a pristáť by mala v najbližších dňoch.

Dopraviť technológie zo Zeme na Mesiac sa zatiaľ podarilo len Spojeným štátom, Rusku a Číne. Luna-25 nadväzovala na sovietsky projekt Luna-24, ktorý v roku 1976 na Mesiaci úspešne pristál, odobral vzorky a následne sa vrátil sa na Zem.

 

bbc

Foto: unsplash

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA