Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Počet kyberútokov na východoeurópske krajiny rastie

Zverejnené:

Upravené: 31. októbra 2022 o 10:08

1306

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Check Point zverejnil Celosvetový index vplyvu hrozieb. Podľa toho bol v septembri najrozšírenejším malwarom FormBook, ktorý umožňuje krádeže informácií a predáva sa na hackerských fórach. Silu špionážnych malwarov potvrdil skokom na ôsme miesto Vidar, ktorý umožňuje kradnúť z infikovaných zariadení citlivé bankové informácie, prihlasovacie údaje, IP adresy, históriu prehliadača a kryptopeňaženky. Vidar bol šírený napr. cez falošné webové stránky Zoom.

Vydaný bol aj rebríček krajín, ktoré sú najčastejšie terčom kyberútokov. Česká republika sa v septembri ľahko posunula o 4 priečky medzi bezpečnejšie krajiny a patrila jej celosvetovo 38. pozícia. Slovensko sa naopak posunulo o 13 miest smerom k menej bezpečným krajinám na aktuálne 55. miesto.

„Vojna pokračuje aj v kybernetickom. Nie je náhoda, že sa za posledný mesiac zvýšil počet hrozieb v mnohých východoeurópskych krajinách,“ hovorí Tomáš Růžička, SE Team Leader z kyberbezpečnostnej spoločnosti Check Point. „Najväčšiemu množstvu kyberútokov čelia naďalej vzdelávacie a výskumné inštitúcie. Nasledujú vládne a vojenské subjekty a na treťom mieste sú zdravotnícke organizácie.“

Ukrajina po ruskom odstúpení od obilnej dohody zastavila vývoz po mori

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA