Sociálne siete

Ekonomika

Samosprávy majú problém obstarať dodávateľov energií, tvrdí šéf ZMOS-u

Zverejnené:

Upravené: 29. apríla 2022 o 11:02

1703

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Dlhodobé zvyšovanie cien energií spôsobuje slovenským samosprávam komplikácie. Upozornil na to vo štvrtok ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Podľa neho má v súčasnosti 18 až 20 percent samospráv problém obstarať dodávateľa energií, pretože sa im nikto neprihlásil do verejnej súťaže. Združenie to odôvodňuje nestabilnými cenami na trhu a od ministerstva financií požaduje dofinancovanie medziročného nárastu cien energií.

Zvýšenie cien na prelome rokov sa podľa Kaliňáka dotklo 80 percent samospráv. „Máme pomerne veľkú skupinu miest a obcí, ktoré idú v tomto roku obstarávať energie spoločnými verejnými obstarávaniami s tým, že sa im nikto nehlási do súťaží. Náš odhad na základe kvantifikácie dát z územia bol, že nárast cien energií bude v porovnaní s minulým rokom vyšší o 50 miliónov eur. Dnes však vidíme, že suma bude výrazne vyššia, keď začnú obstarávať aj krajské mestá, komunálne podniky a samosprávy, ktoré verejné obstarávania pripravujú,“ upozornil Kaliňák na tlačovej konferencii v Dolnom Kubíne.

Nová poslankyňa NR SR Slavěna Vorobelová plánuje pôsobiť ako nezaradená

ZMOS preto navrhuje nielen dofinancovanie medziročného nárastu cien energií, ale aj zmenu regulovaných subjektov a ich rozšírenie vo vzťahu k samosprávam. A to tak, aby sa aktuálny limit 100 megawattov nevzťahoval na samosprávu a jedno IČO, ale na každú budovu v organizácii samostatne.

Združenie tiež požaduje urýchlené zverejňovanie eurofondových výziev a výziev z Plánu obnovy a odolnosti pre samosprávy na zavedenie energetického manažmentu, riešenia fotovoltaiky, zavádzanie garantovaných energetických služieb a podporu alternatívnych zdrojov.

„Sme pripravení o týchto riešeniach diskutovať s rezortami financií a hospodárstva aj s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví,“ uviedol Kaliňák s tým, že v rýchlej podpore cielených energetických investícií vidia všeobecne prospešné východisko.

Biden požiada Kongres o 33 miliárd dolárov na podporu Ukrajiny

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA