Sociálne siete

Knihy

Environmentálna výchova by mala byť súčasťou všetkých predmetov, hovorí pedagóg Ján Papuga

Tí najmenší sú zvedaví, majú veľa otázok a zaujímajú sa o všetko, čo sa deje okolo nich. Tak prečo im vhodnou formou nevysvetliť aj vážnejšie témy? Prečo neodhadzovať odpadky na zem, prečo je dôležité získať ekologické návyky a prečo sa vôbec o našu Zem starať?

Zverejnené:

Upravené: 17. novembra 2021 o 12:30

1987

Ilustračné foto, zdroj: PIXABAY

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Pomerne populárna téma – životné prostredie, ekológia, čistejšia planéta, katastrofálny stav ovzdušia či oceánov, miznúce dažďové pralesy, triedenie odpadu, plasty. Toto všetko sú témy, ktoré čoraz častejšie rezonujú v našom okolí. Aká je teória a aká nakoniec prax? A čo deti? Vnímajú túto tému a majú dostatok informácií? A akou formou sa k nim dostanú?

Deti by sme mali viesť k správnym návykom už odmalička. Platí to v podstate pri všetkom, výnimkou nie je ani životné prostredie. Už v pomerne mladom veku im môžeme ukázať, aký zmysel má starostlivosť o našu planétu. K tomu môže pomôcť knižná novinka Mne na tom záleží z Vydavateľstva Nové mesto. Publikácia je príručkou pre dievčatá a chlapcov predškolského a školského veku, ktorým záleží na životnom prostredí. Ponúka jednoduchý spôsob, ako získať nové vedomosti, ekologický prístup a tiež masku, ktorú si deti môžu nasadiť, ak sa budú správať ako praví hrdinovia zachraňujúci životné prostredie.

Nová knižná publikácia vtiahne deti do deja, robí ich aktívnymi a dáva im možnosť spoločne s dospelými riešiť otázky zlého stavu klímy a spoločne sa učiť ohľaduplnému správaniu.“

Zdroj: Vydavateľstvo Nové mesto

Environmentálna výchova na školách?

Pýtate sa, prečo je dôležité budovať vzťah k životnému prostrediu už u detí? „Pretože je to so životným prostredím veľmi zlé, a keď sa s tým nič nespraví, neprežijú ľudia, nie príroda. Environmentálna výchova by mala byť súčasťou všetkých predmetov, všetkých stupňov vzdelávania a všetkých typov škôl. A čím skôr sa ňou začneme zaoberať, tým je väčšia šanca, že si žiak osvojí aktívny vzťah k životnému prostrediu. Obávam sa však, že vo svete dospelých je plno zlých vzorov, ktoré môžu aj environmentálne gramotné dieťa ovplyvniť a odsunúť jeho ekologické zmýšľanie v prospech kapitálu, konzumu či vlastného pohodlia. A to sa veľmi ťažko ovplyvňuje z pozície pedagógov,“ opisuje svoj pohľad pedagóg a odborník na školstvo Ján Papuga.

Ján Papuga

A čo hovorí prax? Teóriu poznáme možno viac ako kedysi, ale pretaví sa aj v skutočnom živote? Vedú rodičia deti k zodpovednému prístupu k životnému prostrediu?

„Ťažko sa nám zisťuje takáto informácia. Ponáhľame sa s predpísaným učivom, musíme ho so žiakmi opakovať, v súčasnosti je vyučovanie narúšané koronakrízou, preto je zložité budovať u žiakov systematickú, pravidelnú a intenzívnu environmentálnu výchovu a diskutovať s nimi o ochrane prírody. Veľká časť detí vie o problémoch životného prostredia, vie, ako ich riešiť, no ako som už naznačil, v prospech rôznych záujmov a zlých vzorov konajú v praxi inak. Niekedy sa nájdu aj uvedomelejší rodičia, najmä vo veľkých mestách, ktorí vedú detí k ekológii (triedenie, odpadky do koša, druhotné využitie materiálov). Ak by som to porovnal s mojou generáciou, záujem o životné prostredie a poznatky o ňom sú na vyššej úrovni.  Problémom je však to, že neraz všetky snahy zostávajú v teoretickej rovine,“ vysvetľuje problematiku pedagóg Ján Papuga.

„Deťom môžeme hravou formou ukázať, ako sa starať o životné prostredie.“

Informácie o katastrofálnom stave našej planéty môžeme tým najmenším sprostredkovať hravou a zároveň náučnou formou. Môžeme sa s nimi rozprávať, vysvetliť im príklady „správneho” a „nesprávneho” správania sa voči životnému prostrediu, vysvetliť im, čo znamená ekológia a prečo by sme mali dbať o čo najlepší stav našej planéty.

Zdroj: Vydavateľstvo Nové mesto

Vžiť sa do úlohy hrdinu

Zdroj: Vydavateľstvo Nové mesto

V knihe sa deti hravým a jednoduchým spôsobom dozvedia všetko, čo na začiatok potrebujú. Nájdu v nej aj zaujímavé ilustrácie. Deti môžu pomocou knihy zistiť, akým správaním rešpektujú životné prostredie a kedy ho naopak nechránia. Môžu tak veľmi jednoducho porovnať ekologické návyky so škodlivými. „Nos masku a získaj titul hrdinu, ktorý chráni životné prostredie,“ píše sa v úvode knihy.

„Po pikniku na pláži Laura za sebou nechala na zemi odpadky a plasty. Anna ich zas pozbierala a vyhodila,“ opisuje reálne situácie kniha z pera talianskej autorky Silvie Roncagliovej. V jednotlivých situáciách deti zaujmú rôzne postoje a rozhodnú sa, ako budú konať.

Farebná publikácia chce upozorniť na generácie, ktoré obývali planétu pred nami a ktoré žili vo veľkom omyle, keď si mysleli, že Zem má nevyčerpateľné zdroje. A tak ju ľudia zničili. „Naša planéta je dnes „chorá, má vysokú teplotu“ a hrozí jej, že nebude mať dostatok času na zotavenie, aby bola opäť krásna a zdravá ako kedysi. Najväčším problémom je však to, že ľudia sa naučili nesprávne využívať Zem a svoje zlozvyky často nedokážu zmeniť. A práve tu zasiahnu naši Superhrdinovia, ktorí musia hrdinsky bojovať, aby naučili dospelých rešpektovať životné prostredie.“

Kniha tak chce upozorniť, aká dôležitá je dnes úloha detí a mladých v tejto problematike.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA