Sociálne siete

Rozhovory

Pacientsky príbeh: Brigita Szelidová Čikoš sa rýchlej chôdze už nebojí. Našla si cestu k pohybu

Zverejnené:

Upravené: 28. októbra 2021 o 0:11

1978

Brigita Szelidová Čikoš, zdroj: YouTube

REKLAMA

BRATISLAVA – Rytmus a temperament má v tele. Málokto by povedal, že práve to ju zrádza. Jej oporou je hudba a spev, a to nezmenia ani slabé kosti. Osteoporóza ženu so životnou vášňou, pre to, čo robí, kým je a ako žije, jednoducho nezlomí.

Čo predchádzalo vášmu ochoreniu? 

Moja mama mala osteoporózu, tušila som, že v budúcnosti môžem mať problém s chorobu aj ja. Myslím, že priebeh urýchlilo aj moje tehotenstvo vo vyššom veku. Druhého syna som porodila ako štyridsaťročná. Už počas tehotenstva sa lekárom nepozdával stav krčka maternice. Hneď po pôrode som išla na operáciu, kde mi vybrali všetky ženské orgány – maternicu a vaječníky. Toto bol asi spúšťač. Vážnejšie problémy sa objavili o pár rokov neskôr.

Znamená to, že ste vedeli, že by sa vás mohla osteoporóza týkať…

Áno, začala som si dávať pozor na stravu. Zaradila som do jedálnička viacej mliečnych výrobkov a začala som vitamíny dopĺňať aj tabletkami. Napriek tomu sa objavili problémy s platničkami a bolesťou chrbta. To bol pre lekárov signál, aby ma poslali na vyšetrenie kostí. Teraz mám 55 rokov a potvrdenú diagnózu, choroba je však iba v miernom – začiatočnom štádiu. Keby som nedbala na vápnik a vitamín D v strave, určite by bol môj stav horší.

Akým spôsobom ste sa rozhodli s diagnózou bojovať?

Keď som mala problémy s platničkami, veľmi som sa bála akéhokoľvek prudšieho pohybu. Obmedzovala som sa takmer vo všetkom. Radšej som nikam nešla, aby sa mi náhodou nič nestalo. Nebola som rozhýbaná, a sama som cítila, že to nie je správne. Teraz som sa rozhodla pre opačný prístup. Pohyb predsa každý potrebuje, je to energia, ktorá rozhýbe dušu aj telo. S dcérou sme si kúpili bežiaci pás – ona na ňom behá, ja chodím. Teraz sa cítim v každodennom živote oveľa istejšie.

Takáto zmena ovplyvní život celej rodiny. Ako to vnímali vaši blízki? 

Veľkou oporou mi je moja dcéra. Spolu cvičíme a chodíme na dlhšie prechádzky do prírody. Ona dbá aj na vyváženú stravu bohatú na vápnik. Veľmi mi pomáha.

Kto je Brigita Szelidová Čikoš

Svoju profesionálnu kariéru odštartovala už pred 25 rokmi, ale k prvému vlastnému albumu sa dopracovala až v posledných rokoch. Známou sa stala vďaka talentovej súťaži The Voice. Koncom roka 2014 nahrala skladbu Lolitka, ktorá sa stretla s veľkou odozvou, čo speváčke dodalo chuť pracovať na ďalších piesňach. Album prezrádza svoj ústredný motív v tradičnom, no o to veľavravnejšom názve Duets. Multižánrovú nahrávku s netradične bohatým zoznamom hudobných hostí zastrešil pod svoje producentské krídla uznávaný jazzový skladateľ a klavirista Ľuboš Šrámek. Na albume nájdete skladby ladené do funky, džezu, swingu, ale aj soulu.

Prečítajte si aj:

Silnú ženu nič nezlomí, ani osteoporóza

Liečba osteoporózy je komfortná, len ju treba zachytiť včas

Choroba bez príznakov, ktorá ohrozuje váš život?

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA