Sociálne siete

Rozhovory

Šperkárka Katarína Žiak: Láka ma čaro nepoznaného a dávno zabudnutého

Zverejnené:

Upravené: 18. septembra 2021 o 19:29

1734

Katarína Žiak

REKLAMA

BRATISLAVA – Katka Žiak už od detstva presedela celé hodiny nad detailmi kresby, takže zrejme nikoho neprekvapilo, keď ju jej umelecká duša zaviedla na vysokú školu, kde ešte viac prehĺbila svoje umelecké vlohy a objavila čaro ornamentiky a grafiky. Od roku 2016 tvorí šperky pod názvom KATARÍNA ŽIAK. 

Pri umelcoch je dôležitá múza alebo inšpirácia. Kde ju hľadá? Všade okolo seba. V prírode, v ľudovej tradícií, ale aj vo svojom milovanom športe – drezúre na koni. V rozhovore s ňou sa dozviete o jej inšpirácií, materiáloch, ale aj preferenciách slovenských žien.

Ktorá vaša kolekcia mala najväčší úspech u zákazníčok?
Je to veľmi rôzne, každý mesiac, každé ročné obdobie je to iné. Niekedy v objednávkach prevládajú kvetinové vzory kruhových náušníc, inokedy prívesky so symbolom nekonečna. Ale myslím si, že momentálne je u zákazníčok veľmi obľúbená minimalistická kolekcia „Stratený Novohrad“, ktorá je inšpirovaná geometrickými výšivkami zo zaniknutých obcí Turie Pole a Lešť, ktorá je doplnená pravými sladkovodnými perlami.

Ktorá je vášmu srdcu najbližšia?
Vybrať len jednu je náramne ťažké, pretože každý nový vzor, každá kolekcia, ktorú som vytvorila a vyrobila ma posunula v mojej tvorbe ďalej. S každým návrhom som si akoby prežila kúsok „života“, odrazilo sa v ňom to, čo ma ovplyvnilo, to ako som sa v danej dobe cítila. Každá kolekcia je pre mňa dôležitá, pretože som si pri ich tvorbe prešla zaujímavú cestu, kým som so vzormi bola úplne spokojná. Každý šperk, ktorý som vytvorila ma posunul ďalej, donútil ma sa stále zlepšovať a vymýšľať niečo nové. Ale musím priznať, že tou najbližšou je určite tá prvá – Piaf, ktorá zobrazuje siluetu drezúrneho koňa. Jazdectvo je pre mňa jednoducho srdcová záležitosť, aj napriek tomu, že sa mu venujem už len rekreačne.

Ako často uvádzate nové kolekcie a čo musí byť spúšťacím momentom, že sa rozhodnete, že toto chcete pretaviť do šperkov?
Väčšinou je za vznikom kolekcie cielený výskum. Zaujímam sa o históriu, zbieram staré knihy, ktoré sú venované ľudovej kultúre a ornamentike. Je to pre mňa typické, staré knihy milujem. Sú pre mňa zdrojom vedomostí a nápadov. Navštevujem múzeá, výstavy, galérie, ale aj regióny, kde sa snažím získať čo najviac informácií, aby som mohla byť autentická. Preto je pre mňa výskum, ktorý predchádza kolekcii, ktorá má byť inšpirovaná ľudovou tradíciou, dôležitý. Láka ma čaro nepoznaného a dávno zabudnutého. Mojou snahou je zachovať naše kultúrne dedičstvo, ktoré je ukryté aj v nádherných výšivkách našich predkov, preto sa snažím ich jedinečnosť pretvoriť do mojich šperkov tak, aby v novej podobe opäť robili radosť dnešnej generácii.

Nechávate „otvorené dvere“ všetkým kolekciám, alebo ich predávate len určité obdobie a potom prinášate novú kolekciu a tú predchádzajúcu už neponúkate?
Som dizajnér a zároveň aj výrobca, takže všetky šperky sú vyrobené výhradne na Slovensku priamo v mojom ateliéri. Kolekcie, ktoré som už vytvorila nepovažujem za uzavreté, pre mňa to nikdy nie je len 15 vzorov a kolekcia skončila. Stále vznikajú ďalšie návrhy, ktoré postupne ku kolekciám dopĺňam. V súčasnosti si na mojom eshope môžu zákazníci vybrať z 24 kolekcií, ktoré obsahujú vyše 800 vzorov v rôznych veľkostiach a farebných prevedeniach, takže ako zákazníčky často hovoria, výber len jedného kúsku je naozaj ťažký. Navyše, postupne sa snažím šperky inovovať, mením tvary, zapájam ďalšie materiály, drahé kamene, minerály a podobne.

Čo najbližšie chystáte a čo vás inšpirovalo?
Aktuálnou novinkou sú ornamentové prstienky, ktoré postupne pribúdajú na eshop. Momentálne pripravujem ďalšiu novú kolekciu šperkov v spolupráci s NMG v Lučenci, tentokrát to budú kvetinové motívy z Ábelovej. Kolekcia bude vychádzať z krásnych kvetinových výšiviek, ktoré sa nachádzajú v archívoch NMG.

Aké materiály používate pri tvorbe?
Mojou doménou pri tvorbe šperkov sa stala chirurgická oceľ, ktorá v ďalšom tvorivom procese podlieha galvanickému pokovovaniu 23,5 karátovým zlatom v rôznych farebných prevedeniach. Šperky dopĺňam sladkovodnými perlami, drahými kameňmi a minerálmi, ktoré šperkom dodávajú jedinečnosť.

Sú naše ženy skôr minimalistické pri šperkoch alebo majú radi aj trošku extravagancie?
Každá žena je výnimočná a má aj vlastný pohľad na to, čo sa jej páči. Niekto má rád minimalizmus, iný extravaganciu. A práve preto sa snažím vytvárať rozmanité kúsky, aby si každá zákazníčka v mojom ateliéri našla práve to, čo má rada.

Vaše šperky sa objavili aj v prestížnych časopisoch. Povedzte nám niečo o tom.
Veľmi si vážim a teším sa, že moja tvorba oslovuje stále viac ľudí, či už je to na Slovensku alebo aj v zahraničí. Bolo to pre mňa priam neuveriteľné, že moje šperky zaujali editorov British Vogue, Brides, House&Garden, House of Coco. Tieto príležitosti ma veľmi povzbudili v mojej ďalšej tvorbe a samozrejme otvorili dvere k novým príležitostiam a pomohli mi vkročiť do sveta módy.

Autor: Andrea Hinková – Tarová
Foto: archív Kataríny Žiak

https://katarinaziak.sk/

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA