Sociálne siete

Zdravie

Kedy sa vám pečeň poďakuje a kedy vás potrápi?

Vedeli ste o tom, že chorú pečeň nemusíte mať len z alkoholu? A že v súčasnosti postihuje stukovatená pečeň až 25 percent svetovej populácie? Sledujte, čo si dávate na svoj tanier a ako často sa hýbete.

Zverejnené:

Upravené: 18. novembra 2021 o 17:26

2225

REKLAMA

BRATISLAVA – O pečeni sa celkovo hovorí veľa, poznáme i jej dôležitú funkciu v ľudskom tele a je nám známy aj fakt, že by sme sa mali o ňu starať. O ochorení a zdravotných komplikáciách sa však až toľko už nevie. A tento fakt potvrdzujú čísla – prieskum z roku 2021 ukazuje krutú pravdu o tom, ako málo vieme o skrytej hrozbe.

Informácie o povedomí ochorenia pečene priniesol výskum agentúry Ipsos, ktorý realizovala v januári tohto roka v Českej republike. „Hoci sú si Česi vedomí dôležitosti pečene v tele, znalosť symptómov upozorňujúcich na ich ochorenia je pomerne nízka,“ ukazujú výsledky výskumu. Podľa tohto prieskumu len 12 percent ľudí bližšie pozná nealkoholovú tukovú chorobu pečene (NAFLD) alebo steatózu pečene, pričom práve toto ochorenie môže viesť až k cirhóze pečene. Dá sa predpokladať, že ani na Slovensku nie je situácia o povedomí lepšia a že Slováci tiež nemajú širší prehľad o rizikových faktoroch tohto ochorenia.

Kedy sa nám pečeň poďakuje? Keď funguje, ako má. Jej hlavnou úlohou je spracovanie látok z krvi. Zodpovedá za trávenie tukov, správny metabolizmus, detoxikáciu škodlivých látok a ochranu tela pred choroboplodnými zárodkami. Má dôležitú úlohu pri ľudskej imunite, syntetizuje a vylučuje plazmatické bielkoviny. A vďaka týmto  vlastnostiam je nenahraditeľná. Ale zároveň je jej  regeneračná schopnosť taktiež obmedzená a ak sa dlhodobo poškodzuje, môže vzniknúť fibróza alebo cirhóza pečeňového tkaniva, ktorá sa nedá zvrátiť.

Stereotyp o pečeni? Pozor, nie je to len o alkohole

Poďme sa pozrieť na toľkokrát spomínaný stereotyp – pitie alkoholu.  Presne tak, chorú pečeň nemusíte mať len z neho. Medzi jedno z najrozšírenejších ochorení vyspelých krajín sveta patrí už spomínaná steatóza pečene – stukovatená pečeň. Steatózu pečene majú i ľudia, ktorí alkohol vôbec nepijú, alebo ho pijú len málo. A aj keď pečeňová steatóza je prvým stupňom poškodenia pečene pri nadmernom pití alkoholu, aj tí, čo ho vôbec nepijú, môžu ochorieť. Odhaduje sa, že v súčasnosti postihuje až 25 percent svetovej populácie.

sportovanie

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Simona Roubkova

Toto bezpríznakové ochorenie, ktoré väčšinou nijako necítime a ani nás nebolí, tak netrápi len starších a obéznych ľudí. Naopak, častejšie začína postihovať i mladšiu generáciu. A získať ju môžeme nesprávnym životným štýlom.

Ďalším rizikovým faktorom vzniku ochorenia je napríklad obezita, kedy viac ako 90 percent pacientov s ťažkou obezitou trpí práve nealkoholovou tukovou chorobou pečene.  Problémom tak môže byť aj cholesterol, tuky či väčší obvod pása. Lekári varujú v súvislosti so steatózou pečene pri nízkej hladine HDL cholesterolu (tzv. dobrý cholesterol), pri zvýšenej hladine triglyceridov (tukov) a pri ľuďoch s väčším obvodom pása – u mužov 102 cm a viac a  88 cm a viac u žien.Medzi ďalšiu ohrozenú skupinu patria i pacienti s cukrovkou (diabetes mellitus 2. typu), pričom nábeh na stukovatenie pečene má 60 percent z nich. Hypertonikom sa nevyhýba tiež – stukovatenie pečene pravdepodobne postihuje až 31 percent pacientov s hypertenziou.

Môžem dostať cirhózu pečene, aj keď nepijem alkohol?

A keď sa vrátime k prieskumu, tak aj ten  potvrdil, že o stukovatenej pečeni (steatóze) sa najčastejšie hovorí práve v súvislosti s nadmernou konzumáciou alkoholu. K cirhóze pečene môže dôjsť i bez jeho konzumácie. A aj z tohto dôvodu by pacienti nemali steatózu pečene podceňovať, bez liečby môže pokračovať a rozvíjať sa ďalej. Čísla ukazujú, aké nebezpečné môže byť zľahčovanie situácie. Veď  v 10 – 25 percentách prípadoch ochorenia nealkoholovej steatózy pečene pokračuje do ďalšieho štádia a to do nealkoholovej steatohepatitídy (NASH), pričom až 20 – 30  percent  z nej prichádza v priebehu niekoľkých rokov (20 – 30 rokov) k nezvratnému ochoreniu  cirhóze pečene.

A kedy prichádza nealkoholová steatohepatitída a ako dlho môže ochorenie trvať? „U niekoho môže byť stukovanie pečene sinusoidálne, to znamená, že chvíľku je prítomné, chvíľku zase nie. Môže prejsť do takého zápalu, ktorý sa prejaví zvýšenými pečeňovými testami z krvi. Vtedy hovoríme o takzvanej NASH – nealkoholovej steatohepatitíde. Kým obyčajná steatóza môže u niekoho trvať 20 rokov, s NASH môže prebehnúť rýchlejšie a trvať len 10-15,“ upozorňuje MUDr. Marián OLTMAN, PhD., hepatológ z bratislavského centra THALION, ktoré sa venuje diagnostike a liečbe chorôb pečene viac ako 15 rokov.

A čo pomocníci? Fosfolipidy

Sójové bôby sa ukazujú ako významní pomocníci, ak si chcete dať svoju pečeň do poriadku. Pri jej regenerácii totiž pomáhajú esenciálne fosfolipidy, ktoré pochádzajú práve zo sójových bôbov. Ukázalo sa totiž, že majú takmer identickú stavbu ako membrány väčšiny pečeňových buniek. Táto „náhradná“ stavebná jednotka môže pomôcť pri regenerácii stukovatenej pečene a zlepšiť tak ultrazvukové nálezy a stuhnutosť pečene a tiež významne znížiť hladiny transamináz. Avšak ani táto cesta nebude účinná, ak sa k nej nepridá plán na zlepšenie celkového životného štýlu. V boji proti chorobám pečene je tak nevyhnutné mať dostatok pohybu a kvalitu stravy bez prebytku nezdravých tukov a cukrov, vrátane „premnoženej“ fruktózy.

Prevencia je dôležitá a zdravý životný štýl nevyhnutný

A čo s tou prevenciou? „Ak človek nechce, aby sa tukovatenie dokončilo, alebo nechce aby vôbec vzniklo, musí k tomu prispieť v prvom rade on sám. Správna životospráva nie je otázkou módy,“  vysvetľuje MUDr. Marián Oltman.  Až  95 percent ľudí má podľa hepatológa steatózu a steatohepatitídu z nevhodnej skladby potravy, nedostatku pohybu a ruka v ruke s tým potom idú aj ďalšie problémy a pridružené ochorenia, ako sú hypertenzia, ateroskleróza, cukrovka a ďalšie. „Máme aj takých pacientov, ktorí sú chudí, na pohľad vitálni a aj napriek tomu majú steatózu. Existujú totiž aj geneticky dané príčiny, ktoré k tomuto ochoreniu vedú, no to je skutočne minorita pacientov, naozaj veľmi malá a špecifická vzorka,“ opisuje ďalej odborník.

Ako si teda chrániť pečeň? „Fosfolipidy a iné dôležité látky pečene sú malí, no zato veľmi dôležití obrancovia, ktorých si môžeme predstaviť aj ako nejakú hradbu pečene. Na tento štít neustále narážajú rôzni nepriatelia, sú to všetky tie negatívne a škodlivé záležitosti,“ pokračuje hepatológ. Medzi tie škodlivé uvádza rôzne toxíny, mastné, pražené, presladené jedlá, jednoducho všetko škodlivé, čo sa vstrebe z tráviaceho traktu. „Fosfolipidy sú síce súčasťou výzbroje a brnenia pečene, ktoré nás chráni pred tým, aby sme sa ľahko nezraňovali, ale ak chceme vyhrať vojnu, nemôžeme ich v tom nechať samotné, musíme sa bitky aj sami aktívne zúčastniť,“ uzatvára problematiku hepatológ MUDr. Marián OLTMAN, PhD.

Tip na túto sezónu?

Voľnopredajný liek Essentiale® 300 mg obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy, ktoré sú takmer identické ako fosfolipidy membrán pečeňových buniek. Pri pečeňových ochoreniach, pri ktorých dochádza k poruche látkovej premeny pečeňovej bunky, sú takto podané fosfolipidy prednostne využívané pečeňovými bunkami a zabudovávané do ich bunkovej membrány. Tým prispievajú k obnove štruktúry a funkcií pečeňových buniek.  Vďaka tomu následne dochádza k urýchľovaniu regenerácie pečeňových buniek, úprave rovnováhy krvných tukov a stabilizácii žlče. Spomínaný liek môžu užívať deti od 12 rokov (cca 43 kg), doba liečby nie je časovo obmedzená. 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA