Sociálne siete

DOMOV

Poslanci schválili mimoriadne zdanenie a štátny rozpočet na budúci rok

Zverejnené:

Upravené: 22. decembra 2022 o 13:52

1176

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Slovenský parlament schválil mimoriadny odvod pre rafinériu Slovnaft, ktorým zdaní rozdiel medzi aktuálnymi a skoršími ziskami.

Sadzba 55 percent je výsledkom kompromisu medzi stranami bývalej vládnej koalície Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OLaNO) ministra financií Igora Matoviča a Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka. Na svojom webe o tom informoval slovenský denník DenníkN. Plán aj s pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom schválilo 95 zo 136 prítomných poslancov.

Návrh ministra financií Matoviča počítal so sadzbou 70 percent, SaS však presadila zníženie sadzby na 55 percent. Na oplátku sľúbila hlasovať za návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.

Matovičov návrh predpokladal, že štátny rozpočet získa navyše 542 miliónov eur. S nižšou sadzbou dane to bude o 130 miliónov eur menej. Prijatým pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom sa zároveň skracuje zdaňovacie obdobie. Namiesto pôvodného plánu, ktorý počítal so zdaňovaním od tohto roku do roku 2024, sa má daň vybrať len za rok 2022, napísal DenníkN.

Denník dodal, že takzvaný solidárny príspevok má byť dočasný a má zdaniť nadmerné zisky nielen rafinérie Slovnaft, ale aj ďalších firiem produkujúcich ropu, uhlie a zemný plyn. Odvod sa vyberá z rozdielu medzi tým, čo v priemere firma zarobila v uplynulých rokoch plus 20 percent navyše, a ziskom v tomto roku. Tieto dodatočné výnosy do štátneho rozpočtu sa použijú na pomoc domácnostiam a podnikom s úhradou energií.

Poslanci tiež odhlasovali zrušenie koncesionárskych poplatkov, ktoré od júla 2023 nahradia financovanie verejnoprávnej spoločnosti Rozhlas a televízie Slovenska (RTVS) z rozpočtu. S návrhom prišiel Richard Sulík ako podmienkou, že jeho strana na oplátku bude hlasovať za schválenie štátneho rozpočtu na budúci rok.

„Išlo o nečakané rozhodnutie, ktoré zaskočilo aj vedenie RTVS,“ napísal DenníkN. „To, že celé financovanie bude zo štátneho rozpočtu, budí obavy, že do obsahu a nezávislosti televízie a rozhlasu môžu zasahovať politici,“ varoval.

Sulík argumentoval, že v zákone bude napísané, akú časť hrubého domáceho produktu (HDP) dostane televízia, a tak to politici a ministri nebudú môcť ovplyvniť. RTVS by podľa neho mohla dostať zo zákona každý rok 0,15 percenta HDP.

Slováci od roku 2003 platí koncesionársky poplatok približne 56 eur za rok (asi 1356 Sk). Polovičnú sumu platia znevýhodnené skupiny, napríklad zdravotne postihnutí. Od roku 2020 sú od platenia oslobodení penzisti.

Poslanci schválili štátny rozpočet na budúci rok

Slovenský parlament dnes schválil štátny rozpočet na budúci rok. Slovensko tak nezačne rok s rozpočtovým provizóriom, ktoré by obmedzilo pomoc štátu domácnostiam a podnikom s úhradou energií. Za návrh rozpočtu hlasovalo 93 zo 136 prítomných poslancov, proti boli štyria, 38 zákonodarcov sa zdržalo. Súčasťou dohody umožňujúcej schválenie rozpočtu je aj to, že z funkcie odíde minister financií Igor Matovič.

So schválením rozpočtu pomohla premiérovi menšinového kabinetu Eduardovi Hegerovi donedávna vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka. Ten si na oplátku podľa slovenských médií presadil, čo chcel, vrátane prekvapivého zrušenia koncesionárskych poplatkov či nižšej sadzby mimoriadneho zdanenia ziskov rafirenérie Slovnaft, ktorej výnosy majú poslúžiť práve na zamýšľanú pomoc domácnostiam a podnikom kvôli vysokým cenám energií.

„Každý z nás musel urobiť kompromis,“ vyhlásil Heger po rokovaní so Sulíkom.

Matovičovo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OLaNO) podľa serveru Pravda.sk tvrdia, že minister „sa obetoval v záujme pomoci ľuďom“ a po schválení rozpočtu chce odísť z vlády. Sám Matovič na sociálnej sieti vyčítal Sulíkovej strane, že sa neváhala „spojiť s mafiánmi, fašistami a skorumpovanými poslancami“, aby zvrhla vládu, a tak bolo jasné, je im jedno, či sa ľuďom zvýšia účty za energie až o 400 percent. Sulík podľa Matoviča túžil len po jedinom, a tak Matovič ponúkol svoju funkciu.

SaS predtým kritizovala osemmiliardový deficit rozpočtu, teraz za lepšie riešenie považuje zníženie DPH pre sektor stravovania a športoviska, napísal denník N na svojom webe. Ceny energií pre domácnosti už nebudú závisieť od peňazí v rozpočte, ale hlavne od dohody s podnikom Slovenskej elektrárne. V rozpočte sa síce nakoniec ocitli výdavkové limity, ale v budúcom roku zostanú vypnuté.

Aj po zmenách na poslednú chvíľu zostáva plánovaný deficit celej verejnej správy v budúcom roku na úrovni 6,44 percenta hrubého domáceho produktu. Tohtoročný schodok je takmer päťpercentný.

Minister obrany Jaroslav Naď ocenil prijatý rozpočet ako historický míľnik pre obranyschopnosť Slovenska, pretože výdavky na obranu prvýkrát presiahnu dve percentá HDP. Umožniť to má ďalšiu modernizáciu ozbrojených síl a zlepšiť podmienky vojakov.

Orbán vyhlásil, že je načase „vysušiť močiar“ v Európskej únii

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA