Sociálne siete

Ekonomika

Americká ekonomika sa v 3. štvrťroku vrátila k rastu

Zverejnené:

Upravené: 29. októbra 2022 o 14:23

1603

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americká ekonomika v 3. štvrťroku vzrástla v prepočte na celý rok o 2,6 percenta po poklese o 0,6 percenta v druhom kvartáli. Vo svojej predbežnej správe to včera 27.10. oznámilo americké ministerstvo obchodu.

Najväčšia ekonomika sveta sa tak vrátila k rastu po dvoch štvrťrokoch poklesu za sebou. V prvom štvrťroku hrubý domáci produkt [HDP] USA klesol o 1,6 percenta. V druhom po revízii o 0,6 percenta.

Aktuálny rast HDP USA v období od júla do konca septembra prekonal očakávania analytikov, ktorí tempo v ankete agentúry Reuters odhadovali v priemere na 2,4 percenta.

„ O najväčší príspevok k solídnemu rastu v Q3 sa zaslúžil zahraničný obchod. Ten ťažil predovšetkým zo spomalenia dovozov, ktoré sa v predchádzajúcich štvrťrokoch hromadili v amerických prístavoch,“ hovorí analytik Komerčnej banky Kevin Tran Nguyen.

Na Mars dopadol veľký meteorit, v kráteri sú kusy ľadu, odhalila NASA

Podľa neho americká ekonomika ťažila aj z rastu firemných investícií. A na oživenie môže ukazovať aj 0,7 % pokles firemných zásob. Americké hospodárstvo však naďalej zápasí s negatívnymi dôsledkami vysokej inflácie a rastu úrokových sadzieb.

„Motor americkej ekonomiky tak ľahko stráca dych s ohľadom na vysokú infláciu, ktorá vyvíja tlak na bilancie domácností. Navyše vyššie úrokové sadzby sa už podpisujú na poklesoch tamojšieho nehnuteľného trhu,“ komentuje analytik KB.

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Spojených štátoch napriek tomu už v septembri spomalilo tretí mesiac za sebou. Miera inflácie klesla na 8,2 percenta z augustovej hodnoty 8,3 percenta. V júni sa inflácia vyšplhala na štyridsaťročné maximum 9,1 percenta.

FED zrejme budúci týždeň ďalej zvýši úroky

Americká centrálna banka [FED] sa teraz pomocou sprísňovania menovej politiky snaží dostať infláciu pod kontrolu. Analytici aj preto predpokladajú, že FED budúci týždeň opäť zvýši základnú úrokovú sadzbu o 0,75 percentuálneho bodu. Zvyšovanie úrokov pomáha brzdiť infláciu, zvyčajne však má negatívny vplyv na hospodársku aktivitu.

Šéf FEDu Jerome Powell už skôr varoval, že prísna menová politika potrebná na potlačenie vysokej inflácie bude americkej domácnosti a podniky bolieť. Jej dopady sa podľa neho prejavia vyššou nezamestnanosťou a možno aj hospodárskou recesiou. Na druhej strane cenová stabilita podľa jeho názoru neprospieva nikomu.

Vyššie úrokové sadzby majú negatívny vplyv na spotrebiteľské výdavky, ktoré v USA zaisťujú viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity. V treťom štvrťroku rast spotrebiteľských výdavkov spomalil na 1,4 percenta z dvoch percent v druhom kvartáli.

V 2. štvrťroku americká ekonomika spadla do recesie

O 0,9 percenta klesla americká ekonomika v tohtoročnom 2. štvrťroku. Po 1,6 % poklese v 1. štvrťroku išlo o druhý prepad v rade. Ekonomika USA tak prepadla do recesie. Analytici a americký prezident ale tvrdili, že situácia nie je zďaleka taká zlá, ako vyzerá.

Tomu zodpovedala následná revízia výsledku HDP smerom k mierne lepšiemu. HDP Spojených štátov nakoniec klesol medzikvartálnym anualizovaným tempom o 0,6 percenta Za revíziou stál lepší vývoj súkromnej spotreby, ktorá bola medzikvartálne vyššia o 1,5 % [revízia z 1,0 %].

Ani revízia ale nezmenila skutočnosť, že ekonomika USA v 2. štvrťroku upadla do technickej recesie. Čo vtedy neprekvapilo analytikov, ale do nového svetla postavili tvrdenia guvernéra Jeroma Powella. Ten pred zverejnením dát [27.7.] hovoril o tom, že ekonomika USA v recesii nie je a ani do nej nemieri. Odvolával sa na solídnu spotrebu domácností a rýchly rast nových pracovných miest.

Nemecko plánuje povoliť rekreačné užívanie marihuany

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA