Sociálne siete

Ekonomika

USA vyčerpali limit pre zadlženie, hrozí im fiškálna kríza

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2023 o 13:19

1151

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Spojené štáty vo štvrtok večer vyčerpali stanovený limit pre zadlženie, ktorý činí 31,4 bilióna dolárov.

Demokrati a republikáni sa nedokázali zhodnúť na jeho zvýšení, krajine tak hrozí fiškálna kríza. Znamená to, že bez politickej zhody by sa vláda neskôr mohla stretávať s nedostatkom peňazí na financovanie svojej agendy a na prevádzku všetkých vládnych úradov.

Ministerka financií Janet Yellenová informovala kongresových lídrov vrátane predsedu Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho, že jej úrad už začal na riadenie hotovostných tokov využívať mimoriadne opatrenia. Vďaka nim Spojené štáty majú čas do 5. júna, aby situáciu vyriešili, ak sa chcú vyhnúť platobnej neschopnosti.

Republikáni, ktorí novo majú v Snemovni reprezentantov tesnú väčšinu, si chcú počkať, až ministerstvo financií svoje núdzové nástroje vyčerpá. Dúfajú, že potom si dokážu u prezidenta Joea Bidena a v Senáte ľahšie vynútiť navrhované výdavkové škrty. Senát majú naďalej pod kontrolou ľudia z Bidenovej Demokratickej strany.

Šéfovia firiem a najmenej jedna ratingová agentúra varovali, že pokiaľ sa spory o zvýšenie limitu pre zadlženie potiahnu príliš dlho, môže to znepokojiť finančné trhy a zhoršiť vyhliadky globálnej ekonomiky. Tá sa ešte len spamätáva z dopadov pandémie a medzitým čelí zvýšenému geopolitickému napätiu.

Americká firma Alphabet prepustí 12-tisíc zamestnancov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA