Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Satelity ako Starlink môžu viesť k vyčerpaniu ozónovej vrstvy Zeme

Zverejnené:

Upravené: 19. júna 2024 o 17:29

291

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Satelity Starlink a podobne môžu poškodiť ochrannú ozónovú vrstvu Zeme, podľa nového výskumu University of Southern California, ako uvádza The Independent.

Na konci prevádzky satelity de-orbit a zhoria v hornej atmosfére. Keď horí malý satelit, vytvorí sa asi 30 kg oxidov hliníka.

Podľa vedcov len v roku 2022 mohol pád satelitov viesť k vytvoreniu asi 17 ton drobných častíc oxidu hlinitého.

Spoločnosť SpaceX už vypustila viac ako 6 000 satelitov a ich počet naďalej rastie, pričom každý nový model je čoraz ťažší.

Oxidy hliníka poškodzujú ozónovú vrstvu. Môžu zostať v atmosfére a vyčerpať ozónovú vrstvu po celé desaťročia, varujú vedci.

Podľa vedcov, keď všetky plánované satelitné konštelácie vstúpia na obežnú dráhu, bude ročne uvoľnených viac ako 350 ton oxidov hliníka. To je takmer o 650% viac ako prirodzené atmosférické úrovne.

Samotná spoločnosť SpaceX má povolenie na vypustenie ďalších 12 000 satelitov Starlink, zatiaľ čo Amazon a ďalší technologickí giganti tiež plánujú v nasledujúcich rokoch vypustiť tisíce satelitov. Okrem toho sa Čína a EÚ chystajú vybudovať svoje vlastné konštelácie satelitov.

Výskumníci vyzývajú, aby problém neignorovali a zamerali sa na jeho riešenie teraz.

„S rastúcim počtom satelitov vstupujúcich do atmosféry je nevyhnutné pokračovať v štúdiu problémov zdôraznených v tejto štúdii,“ hovoria vedci.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA