Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

USA zablokovali britské povolenie zasiahnuť Rusko raketami Storm Shadow

Zverejnené:

Upravené: 17. augusta 2024 o 16:02

197

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Washington v skutočnosti blokuje britské povolenie pre Kyjev použiť rakety Storm Shadow na ruskom území uprostred obáv Bidenovej administratívy z eskalácie vojny.

Informoval o tom portál The Times.

Spojené kráľovstvo čaká na súhlas USA, kým dá Ukrajincom zelenú na použitie ich rakiet na ruskom území. Podľa zdroja v britskej vláde však žiadosť prišla do systému pred viac ako mesiacom, ale stále neprišla žiadna odpoveď.

Podľa partnera, pokiaľ chápe, je táto téma v skutočnosti „uviaznutá v ich systéme“. Druhý zdroj z vlády Spojeného kráľovstva potvrdil, že „diskusie o Storm Shadow so spojencami stále prebiehajú“, zatiaľ čo tretí zdroj z obrany to opísal ako „rutinný proces v USA“.

Je jasné, že zatiaľ čo Spojené kráľovstvo chce dať Ukrajine slobodu robiť si so zbraňami dlhého doletu, čo chce, vyžaduje si to konsenzus spojencov vrátane Spojených štátov, Francúzska a tretej krajiny NATO, ktorá nebola menovaná. Vládny zdroj zdôraznil, že Británia neobviňuje Spojené štáty z oneskorenia a dodal, že takéto zmeny v politike si vyžadujú čas.

Búrkové tiene môžu strieľať na ciele vzdialené 250 kilometrov a môžu byť použité na zasiahnutie vojenských základní hlboko v Rusku, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu vo vojenských operáciách Moskvy na Ukrajine.

Sabrina Singhová, zástupkyňa hovorcu amerického ministerstva obrany, na brífingu pripustila, že Spojené štáty sú „znepokojené eskaláciou“, pokiaľ ide o používanie zbraní dlhého doletu na Ukrajine.

Naznačila tiež, že zbrane dlhého doletu nie sú potrebné na pomoc Ukrajine pri oslobodení jej územia.

Matthew Palmer, chargé d’affaires USA v Británii, sa v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Times v nedeľu dištancoval od myšlienky, že USA majú v tejto veci nejaké slovo, a povedal, že podmienky, za ktorých by mohli byť použité britské zbrane, sú záležitosťou Londýna a Kyjeva.

Medzi britskou armádou existuje teória, že USA môžu čakať na posúdenie vplyvu alebo dôsledkov ukrajinskej operácie v Rusku pred prijatím rozhodnutia, hoci uviedli, že očakávajú rýchle vyriešenie problému.

Britské ministerstvo obrany 15. augusta potvrdilo, že ukrajinské jednotky môžu až na jednu výnimku použiť britské zbrane na ruskom území na sebaobranu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA