Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Duda je presvedčený, že Ukrajina čoskoro vyhrá vojnu s Ruskom

Zverejnené:

Upravené: 25. augusta 2024 o 16:54

190

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Poľský prezident Andrzej Duda vo svojom prejave pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny v Kyjeve povedal, že je presvedčený, že Ukrajina bude schopná brániť svoju slobodu a „vojna sa čoskoro skončí víťazstvom“, a tiež zdôraznil, že verí, že to, čo spája Ukrajinu a Poľsko, je silnejšie ako protirečenia.

Duda poznamenal, že Deň nezávislosti Ukrajiny je do istej miery dňom nezávislosti celej strednej Európy, pretože „bez nezávislosti Ukrajiny je ťažké si predstaviť nezávislé a bezpečné Poľsko, Litvu alebo iné krajiny v našom regióne“.

Poukázal na hrdinský boj Ukrajincov za zachovanie nezávislosti a prisľúbil, že Poľsko bude podporovať Ukrajinu až do jej víťazného konca.

„My, Poliaci, vieme, že nezávislosť sa nedáva raz a navždy. V našej histórii sme zažili tragické chvíle, dvakrát sme stratili suverenitu a dvakrát sme ju nadľudským úsilím obnovili,“ spomína Duda.

Príklad boja Poliakov za štátnosť podľa neho dobre potvrdzuje, že vytrvalosť a túžba po slobode by mali viesť k víťazstvu, aj keď sa nepriateľ zdá byť oveľa silnejší.

„Nemal som a nemám najmenšie pochybnosti o tom, že odvážny ukrajinský ľud, zjednotený vo svojom úsilí a boji, bude brániť svoju nezávislosť. A hoci dnes Ukrajina bojuje proti ruskému agresorovi, bojuje na život a na smrť za svoju nezávislosť, som presvedčený, že vojna sa čoskoro skončí víťazstvom síl slobody nad svetom tyranie. Potom sa začne kovať nový svet z temnoty vojny, na ruinách a spálených územiach,“ povedal Andrzej Duda.

Pripomenul, že Európa sa vynorila z popola druhej svetovej vojny taká, aká je dnes.

Duda vo svojom prejave pripomenul spoločnú minulosť Ukrajiny, Litvy a Poľska ako súčasti Poľsko-litovského spoločenstva.

„Územia našich krajín boli úrodnou pôdou pre rozvoj demokratických tradícií a občianskych slobôd, ktoré sa stali východiskovým bodom a inšpirovali hnutia za nezávislosť, ktoré formovali európsku identitu krajín nášho regiónu… Skutočnosť, že Ukrajina dnes prelieva krv za slobodu a suverenitu a nerozhodla sa žiť v tieni imperiálnej politiky Kremľa, má korene v našej spoločnej histórii – som o tom hlboko presvedčený,“ povedal poľský prezident.

Duda tiež pripomenul, že Poľsko ako prvé na svete oficiálne uznalo nezávislosť Ukrajiny v roku 1991.

Poľský prezident poznamenal, že nie je možné zabudnúť na bolestivé stránky spoločnej historickej minulosti.

„Nebagatelizujeme ich, nevymazávame ich a nezabúdame na ne. Chceme budovať budúcnosť založenú na pravde a úprimnom zmierení. Bratské národy si to navzájom vďačia, pretože to, čo nás spája, je silnejšie ako to, čo nás rozdeľuje. Verím, že je to jednota a solidarita medzi nami, ktorá je teraz kľúčová, a preto ich musíme zo všetkých síl posilniť,“ povedal Andrzej Duda.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA