Sociálne siete

DOMOV

EÚ sa chystá potrestať Slovensko zmrazením miliárd eur, píše Bloomberg

Zverejnené:

Upravené: 9. septembra 2024 o 12:57

201

large  Fico obedy  bcb
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Európska komisia pracuje na návrhu na potrestanie Slovenska za podkopávanie demokratických noriem, čo by mohlo viesť k zastaveniu finančných prostriedkov pre Bratislavu.

Informoval o tom Bloomberg s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Európska komisia pripravila začatie konania na vyvodenie zodpovednosti Bratislavy v súvislosti s rozhodnutím premiéra Roberta Fica zrušiť Špeciálnu prokuratúru, ktorá dohliadala na niektoré korupčné prípady súvisiace s európskymi fondmi.

Tento proces je teraz v počiatočnom štádiu a vyžaduje si súhlas predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Približne 80 % všetkých verejných investícií na Slovensku je financovaných z fondov EÚ. Akékoľvek potenciálne problémy s financovaním by mohli byť veľkou ranou pre EÚ a členský štát eurozóny, ktorý už teraz čelí problémom v dôsledku nadmerného nedostatku verejných financií.

Podľa partnerov, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, je jedným z návrhov, aby Európska komisia využila svoj takzvaný mechanizmus podmienenosti, ktorý umožňuje Európskej únii zmraziť financovanie, keď vidí, že jej peniaze sú ohrozené.

EÚ by tak mohla zadržať časť z 12,8 miliardy eur z kohéznych fondov vyčlenených Slovensku v rozpočte EÚ. Slovensko by malo túto sumu dostať na obdobie 2021 – 2027.

Európska komisia podľa jedného z partnerov skúma aj možnosť vrátenia všetkých alebo časti COVID grantov vo výške 2,7 miliardy eur, ktoré Slovensko získalo v rámci výdavkov EÚ na boj proti následkom pandémie. Podmienkou pre pridelenie týchto prostriedkov bolo vytvorenie špeciálnej prokuratúry.

Odkedy sa Fico v októbri vrátil k moci, dostal sa pod drobnohľad Bruselu, pretože sa rozhodol revidovať trestný zákonník a zrušiť úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý sa zaoberal významnými korupčnými prípadmi, a to aj medzi jeho spojencami.

V máji bol Fico zranený pri pokuse o atentát. Po zotavení obvinil z útoku nepriateľskú atmosféru, ktorú vybičovala tlač a opozícia. Potom zreformoval štátne médiá a dostal vysielateľov pod kontrolu vlády.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA