Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

EÚ reagovala na Putinove hrozby o priamej účasti Európy na vojne

Zverejnené:

Upravené: 13. septembra 2024 o 16:45

131

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Hovorca EÚ pre zahraničnú politiku Peter Stano na piatkovom brífingu uviedol, že zastrašovanie ruského vládcu Vladimíra Putina zatiahnutím NATO a európskych krajín do vojny v prípade použitia západných rakiet dlhého doletu na ruskom území nezmení postoj EÚ k podpore Ukrajiny.

Citát zo Stana: „Putin pravidelne robí veľa nepravdivých komentárov. A faktom je, že to bol on, kto začal vojnu proti Ukrajine… Samozrejme, nič z toho, čo povie, nezmení naše postoje, pokiaľ bude pokračovať v tejto nezákonnej agresii proti ukrajinskému ľudu.“

Prisľúbil, že EÚ bude naďalej poskytovať Ukrajine podporu vrátane vojenskej podpory.

„Diskusie o zmiernení obmedzení používania zbraní poskytovaných členskými krajinami prebiehajú. Videli sme výsledky diskusií v podobe jednotlivých riešení. K tejto otázke neexistuje celoeurópska pozícia. Samozrejme, závisí to od členských štátov, ktoré poskytujú zbrane,“ povedal Stano.

Putin vo štvrtok povedal, že umožnenie Ukrajine zaútočiť na Ruskú federáciu západnými raketami by znamenalo priamu účasť krajín NATO a európskych krajín na vojne na Ukrajine.

Britský premiér Keir Starmer v reakcii na Putinovo zastrašovanie uviedol, že vojnu na Ukrajine začal hlava Ruskej federácie a môže ju kedykoľvek ukončiť.

The Guardian predtým informoval, že Spojené štáty a Británia sa spolu s ďalšími spojencami dohodli, že umožnia Ukrajine zasiahnuť vojenské ciele v Rusku raketami Storm Shadow.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA