Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Americké spravodajské služby sa domnievajú, že Rusko využíva umelú inteligenciu na ovplyvňovanie volieb

Zverejnené:

Upravené: 24. septembra 2024 o 15:27

175

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Rusko vytvára viac obsahu pomocou umelej inteligencie na ovplyvnenie prezidentských volieb v USA ako ktorákoľvek iná krajina.

Povedal to zástupca Úradu riaditeľa národnej spravodajskej služby (ODNI), ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, píše agentúra Reuters.

Podľa predstaviteľa spravodajských služieb je to súčasť širšej stratégie na podporu republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa a diskreditáciu viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

Partner novinárov poznamenal, že Rusko využíva AI na vytváranie obsahu zameraného na zvýšenie Trumpových šancí a zníženie popularity Harrisovej a Demokratickej strany. To zahŕňa šírenie konšpiračných naratívov.

Ako vysvetlil zástupca ODNI, Rusko je skúsenejším hráčom, ktorý lepšie rozumie americkému volebnému systému a určuje vhodné ciele vplyvu.

Jedným z príkladov je podľa neho júlový prípad, keď americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo ukončenie operácie súvisiacej s využívaním AI na šírenie proruských správ na sociálnych sieťach.

Okrem Ruska využívajú AI na ovplyvňovanie globálnych názorov aj Čína a Irán. Doteraz ho však nepoužili na zasahovanie do amerických volieb, uviedol predstaviteľ spravodajských služieb.

Rusko už predtým poprelo, že by zasahovalo do amerických volieb. Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone na žiadosť o komentár nereagovalo.

Ako viete, americké ministerstvo financií predtým uvalilo sankcie na manažment RT a spriaznených spoločností kvôli pokusu zasahovať do amerických prezidentských volieb.

Nedávno Putin tiež povedal, že jeho favoritom v amerických voľbách je šéf Bieleho domu Joe Biden, ale keďže odstúpil z pretekov a odporučil kandidatúru Kamaly Harrisovej, podporí ju aj Ruská federácia.

V reakcii na to Biely dom odporučil Moskve, aby prestala zasahovať do amerických prezidentských volieb.

9. septembra bolo oznámené, že Rusko sa čoraz viac obracia na americké hviezdy sociálnych médií, aby skryto ovplyvnili voličov v predvečer prezidentských volieb v roku 2024.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA