Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Biden môže pred koncom svojho funkčného obdobia prehodnotiť stav žiadosti Ukrajiny o členstvo v NATO

Zverejnené:

Upravené: 1. októbra 2024 o 16:57

119

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Financial Times s odvolaním sa na nemenovaného západného predstaviteľa píšu, že americký prezident Joe Biden môže súhlasiť so zmenou štatútu žiadosti Ukrajiny o členstvo v NATO pred jeho odchodom z funkcie v januári 2025.

Prezident Joe Biden bude 12. októbra predsedať stretnutiu medzi Ukrajinou a jej spojencami v Nemecku, pripomínajú noviny. To sa stalo známym po rozhovoroch medzi Zelenským a Bidenom v Spojených štátoch.

„Západný predstaviteľ oboznámený so Zelenského rozhovormi vo Washingtone uviedol, že existujú predbežné náznaky, že Biden môže súhlasiť s rozšírením štatútu žiadosti Ukrajiny o členstvo v NATO pred jeho odchodom z úradu v januári,“ uvádza sa v publikácii bez toho, aby špecifikovala, ako by takýto postup vyzeral.

Zelenskyj tento víkend pri odchode zo Spojených štátov povedal, že október bude „časom na rozhodovanie“.

Prezident Joe Biden verejne podporil členstvo Ukrajiny v NATO, ale doteraz sa bránil aktívnym krokom na priblíženie Ukrajiny k vstupu, ako je pozvanie na vstup do Aliancie.

Členstvo v NATO zostáva kľúčovým cieľom Ukrajiny, ale len veľmi málo z 32 členov Aliancie verí, že je to možné bez úplného, trvalého prímeria a jasnej línie na mape, ktorá by určila, aká časť územia Ukrajiny bude podliehať klauzule o vzájomnej obrane Aliancie.

Niektorí navrhujú model členstva Západného Nemecka v Aliancii, ktoré trvalo viac ako tri desaťročia pred pádom Berlínskeho múru a znovuzjednotením s východnými regiónmi.

„Západonemecký model naberá na obrátkach, najmä v Bielom dome, ktorý je voči členstvu v NATO najskeptickejší,“ povedal Jeremy Shapiro, šéf washingtonskej kancelárie Európskej rady pre zahraničné vzťahy.

„Pôda výmenou za členstvo v NATO je jediným riešením, to každý vie. Nikto to nepovie nahlas… Ale to je jediná stratégia,“ povedal nemenovaný západný predstaviteľ, ktorý zastáva vysokú pozíciu.

Mnohí sa zároveň domnievajú, že je nepravdepodobné, že by Rusko akceptovalo vstup Ukrajiny do NATO a jej zblíženie so Západom.

„Najdôležitejšie sú pre nás bezpečnostné záruky. Tieto záruky. V opačnom prípade to vojnu neukončí, ale len vyprovokuje novú,“ uviedol pre publikáciu nemenovaný ukrajinský predstaviteľ.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA