Sociálne siete

DOMOV

Boj proti pandémii je podľa Sulíka chaotický. Liberáli predstavili vlastný Semafor zdravia

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 16:29

240

large sulik SAS dc
ZDROJ: Predstavenie protipandemického plánu v Liberálnom dome, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

23. november 2020 10:25 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Boj proti koronavírusu prebieha podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka aktuálne na Slovensku chaoticky, sú ignorované názory odborníkov a riešenia sú predkladané zo dňa na deň. Koaličná strana Sloboda a Solidarita preto v pondelok predstavila vlastný pandemický plán, ktorý nazvala „Semafor zdravia“. „Jasný, konkrétny, logický, pochopiteľný plán je to, čo nám chýba ako soľ,“ vyhlásil Sulík. Základnou myšlienkou plánu liberálov je rozlišovať medzi málo a veľmi nakazenými regiónmi. „Nepovažujem za správne uplatniť jednu sadu opatrení na celé Slovensko,“ zopakoval minister.

Semafor zdravia je rozdelený na osem kapitol, prvá sa týka všeobecných podmienok, ktoré platia vždy. Presne stanovuje, ako sa majú ľudia správať, ak sa u nich prejavia symptómy, ak sa stretli s nakazeným alebo sa vrátili z červenej krajiny. Ľudia totiž podľa Jany Bittó Cigánikovej často nevedia, čo majú robiť a ako sa majú správať. Základom je nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov a dezinfekcia. SaS taktiež navrhuje, aby dôchodcovia dostávali poštou 15 rúšok mesačne zadarmo a navrhujú aj obmedzenie bezplatnej dopravy.

Špecifické opatrenia

Súčasťou semaforu sú zároveň špecifické opatrenia. Tie budú jednotlivým regiónom prideľované podľa toho, v akom stave sa nachádzajú. Celé Slovensko je v pláne SaS rozdelené na 36 častí podľa jednotlivých obvodov regionálnych úradov verejného zdravia. Každá takáto časť Slovenska by mala pridelené skóre. To by určovali štyri veličiny, a to počet nakazených na 100 tis. obyvateľov, počet nakazených ľudí nad 65 rokov na 100 tis. obyvateľov z tejto vekovej skupiny, rýchlosť ako sa vírus šíri a pozitivita, teda koľko percent z urobených testov bolo pozitívnych.

„Pozerať sa iba na počet infikovaných, nemá dostatočnú výpovednú hodnotu,“ zhrnul Sulík. Na základe výsledného skóre, by potom jednotlivé regióny boli zaradené do štyroch pásiem, zeleného, oranžového, červeného a čierneho. Podľa tejto metodiky, by napríklad aktuálne bol na Slovensku iba jeden čierny región, a to Vranov nad Topľou. „Zafarbenie“ regiónov by potom určovalo, aké opatrenia by v nich platili. O nich by pritom podľa ministra vedeli všetci dopredu a dokázali by sa zariadiť a pripraviť. V rámci semaforu riešia liberáli aj trasovanie alebo pohyb cez hranice.

SaS nepodporí ďalšie celoplošné testovanie

SaS nepodporí ďalšie kolo celoplošného testovania. Uviedol ďalej Richard Sulík dnes počas tlačovej konferencie. Liberáli však podľa ministra hospodárstva plne podporujú testovanie v najviac postihnutých oblastiach. Podľa Sulíka by testovanie malo byť robené na základe nejakých dôvodov, malo by mať plán a zámer, inak neprináša výsledky a ide o „vyhodené peniaze“. „Nerobme to hlava, nehlava,“ vyhlásil.

SaS pritom vo svojom pandemickom pláne navrhuje, aby sa testovali všetci ľudia s príznakmi, ďalej, aby prebiehalo trasovanie a následné testovanie kontaktov. Podľa liberálov by sa malo testovať aj tam, kde je vysoký výskyt ochorenia, v ohniskách, ale aj pred hromadnými akciami. Samostatný režim testovania odporúčajú na hraničných priechodoch, ďalej pre subjekty hospodárskej mobilizácie a kritickej infraštruktúry, ako aj pre veľké podniky.

Sulík by chcel prijať univerzálny odškodňovací zákon

Minister hospodárstva by chcel prijať univerzálny odškodňovací zákon. „My navrhujeme prijať jeden všeobecný odškodňovací zákon, na základe tohto zákona by sa dali rýchlo a flexibilne odškodniť skupiny, ktoré boli postihnuté,“ priblížil na pondelkovej tlačovej besede minister. Základom by bolo univerzálne splnomocnenie, na základe ktorého by Slovensko mohlo cez jednotlivé schémy schválené Európskou komisiou reagovať na potreby podnikateľov. Uvedenú legislatívu chcel Sulík predložiť na vládu už minulý týždeň, podľa jeho slov mu to však nebolo umožnené. „Má to rôzne dôvody, niektoré aj menej pochopiteľné,“ skonštatoval.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA