Sociálne siete

DOMOV

Brocková: Šírenie dezinformácií sa týka celej spoločnosti

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 21:14

193

large brockova eccec
ZDROJ: Ingrid Brocková, SITA/MZV

REKLAMA

2. január 2021 09:58 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Šírenie dezinformácií sa týka celej spoločnosti, preto aj reakcia na ne musí byť koordinovaná a jednotná aj na celoštátnej úrovni. Pre agentúru SITA a portál Webnoviny.sk to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Ingrid Brocková. Rezort zároveň považuje za potrebné nastaviť procesy pre efektívnu celoštátnu koordináciu, ako aj posilniť kapacity a expertízu jednotlivých rezortov pre detekciu dezinfomácií a pre realizáciu strategickej komunikácie zo strany štátu smerom k verejnosti, najmä prostredníctvom sociálnych sietí.

Štátna tajomníčka zároveň uviedla, že zámerné šírenie nepravdivých informácií a dezinformačné kampane majú rastúci vplyv nielen na verejnú mienku, ale aj na formovanie diskusie a ovplyvňovanie politického rozhodovania. „V ich pozadí nie sú len domáci konšpirátori a rôzne záujmové skupiny, ale neraz aj cudzí aktéri, ktorí sa takto usilujú rozdeľovať našu spoločnosť, oslabovať dôveru v inštitúcie a demokratické procesy a manipulovať verejnú mienku v prospech svojich záujmov,“ priblížila Brocková. Domnieva sa, že nastavenie efektívnych mechanizmov pre boj s dezinformáciami a posilňovanie odolnosti spoločnosti voči negatívnemu a manipulatívnemu obsahu je v prvom rade ochranou demokratickej diskusie a rozhodovania pred nelegitímnym zasahovaním. Opatrenia na potláčanie dezinformácií sa podľa nej nikdy nesmú zneužiť na oslabenie základných práv a slobôd, vrátane slobody prejavu, ani na cenzúru kritických názorov či na politické účely. „Čo je však protizákonné off-line by malo byť nezákonné aj on-line,“ upozornila Brocková.

Dodala, že rezort diplomacie vníma akútnosť hrozieb spojených so šírením dezinformácií, vrátane tých o témach zahraničnej politicky či činnosti rezortu. Preto MZVEZ SR ako prvý rezort zriadilo špecializované útvary pre strategickú komunikáciu, ako aj pre hybridné hrozby vrátane dezinformácií, ktoré zastrešujú tieto agendy v rámci rezortu a zastupujú SR pri tvorbe medzinárodných politík.

Celý rozhovor je dostupný na: https://www.webnoviny.sk/co-je-protizakonne-off-line-by-malo-byt-nezakonne-aj-on-line-hovori-statna-tajomnicka-brockova/

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA