Sociálne siete

DOMOV

Český turista prežil takmer 40-metrový pád z Baltizovského žľabu

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 22:23

340

large  ded

REKLAMA

2. august 2020 18:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 2. augusta (SITA) – Takmer 40-metrový pád z Baltizovského žľabu prežil 47-ročný český turista. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej oficiálnej webovej stránke.

„Horská záchranná služba bola dnes v dopoludňajších hodinách požiadaná o pomoc pre 47-ročného muža českej národnosti, ktorý pri zostupe Batizovským žľabom spadol z výšky približne 40 metrov. Muž postupoval neistený, bez kompletnej horolezeckej výzbroje a mimo zostupovej trasy. Pri páde utrpel poranenia hlavy a mnohopočetné odreniny,“ informovala HZS. Po ošetrení muža pripravili na letecký transport a za pomoci leteckej techniky evakuovali z exponovaného terénu. Po medzipristátí pri Batizovskom plese ho preložili na palubu vrtuľníka a transportovali do nemocnice v Poprade.

Horskí záchranári upozorňujú návštevníkov, aby dodržiavali pokyny a odporúčania HZS. „Výstup na Gerlachovský štít si svojím charakterom a náročnosťou vyžaduje použitie horolezeckej techniky, zabezpečovacích pomôcok, komplex vedomostí a zručností, a samozrejme, aj výbornú znalosť terénu za akýchkoľvek podmienok, čo má veľký vplyv nielen na plánovanú túru, ale najmä na bezpečnosť osôb pohybujúcich sa v takomto teréne,“ upozorňuje HZS. Pokiaľ osoba nedisponuje patričnými vedomosťami a zručnosťami, odporúčajú využiť služby horského vodcu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA