Sociálne siete

DOMOV

Cyklokoalícia chce zabrániť zúženiu nábrežnej promenády v Bratislave

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 13:36

185

large IMG  ebfe
ZDROJ: Ilustračné foto/Globalnews/Petra Šturdíková

REKLAMA

27. november 2020 12:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Občianske združenie (OZ) Cyklokoalícia chce zabrániť zúženiu nábrežnej promenády v Bratislave, obrátilo sa preto na súd. „Projekt pokračovania River Parku na dunajskej promenáde sa približuje k realizácii, podľa Cyklokoalície však prinesie zhoršenie podmienok pre chodcov aj cyklistov,“ uvádza v tlačovej správe prezident OZ Dan Kollár a dodáva, že developer nerešpektuje územný plán, ktorý územím vedie hlavnú mestskú radiálu. „OZ preto podalo žaloby na ministerstvo životného prostredia aj okresný úrad, ktoré so stavbou súhlasili,“ dodáva Kollár.

Po dokončení výstavby projektu CPR má byť priestor súčasnej promenády zúžený na polovicu z dôvodu umiestnenia terás, rovnako ako pred budovou River Parku. „S týmto riešením sa stotožnilo aj Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré v posudzovaní vplyvov na životné prostredie nezohľadnilo vedenie hlavnej mestskej cyklotrasy týmto územím,“ uvádza OZ, ktoré si myslí, že ministerstvo si pri posudzovaní nezistilo skutkový stav a rozhodlo nezrozumiteľne. Cyklokoalícia preto vo veci podala žalobu a žiada zrušenie rozhodnutia. Zároveň upozorňuje na to, že developer dlhodobo vystupoval proti vedeniu cyklistov po nábreží, v roku 2018 napríklad odstránil značenie cyklotrasy.

Ďalším nezákonným krokom je podľa združenia územné rozhodnutie staromestského úradu o stavbe. Cyklokoalícia upozorňuje na to, že jeho vydaniu musí podľa zákona predchádzať ukončenie posudzovania vplyvov na životné prostredie, k čomu podľa nej neprišlo. „Developer si tak zabetónoval dopravné riešenie územia napriek tomu, že zákon také rozhodnutie vydať neumožňoval,“ uvádza OZ, ktoré požiadalo Okresný úrad Bratislava o zrušenie územného rozhodnutia. „Sme presvedčení, že zákon je v oboch prípadoch na našej strane. Ak súd rozhodne spravodlivo, stále je možné zabrániť tejto oligarchizácii verejného priestoru,“ uzavrel Kollár.

Cyklokoalícia je občianskej združenie podporujúce rozvoj cyklistickej dopravy na Slovensku. Monitoruje a pripomienkuje stav verejných priestorov, aby boli bezbariérové a vyhovujúce pre peších a ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu. Presadzuje lepšiu legislatívu pre cyklistov na celoslovenskej úrovni. Členmi Cyklokoalície sú najmä aktívni cyklisti, architekti a ľudia zaoberajúci sa verejnými priestormi a podporujúci lepšie podmienky pre mestských cyklistov a chodcov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA