Sociálne siete

DOMOV

Ďalšie kolo testovania bude až nasledujúci víkend, krízový štáb odporúča aj predĺženie núdzového stavu

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 22:26

252

large VK  ebea
ZDROJ: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

10. november 2020 08:59 SITA, redakcia

BRATISLAVA 9. novembra (SITA) – Ďalšie kolo testovania na koronavírus bude cez víkend 21. a 22. novembra. Po rokovaní Ústredného krízového štábu to uviedol predseda vlády Igor Matovič. Testovať sa podľa neho nebude na úrovni okresov, ale v obciach a mestách, kde bolo percento pozitívne testovaných vyššie ako jedno percento. Malo by ísť o približne 500 obcí a asi päť menších miest. Premiér tiež informoval, že Ústredný krízový štáb odporúča, aby sa núdzový stav po jeho skončení predĺžil na ďalších 90 dní.

O predĺžení núdzového stavu ešte musí rozhodnúť vláda. Predseda vlády informoval, že nákupom antigénových testov a ochranných osobných prostriedkov, ktoré sú potrebné pri vykonávaní testovania, bude poverené ministerstvo vnútra.

Ústredný krízový štáb sa v pondelok zhodol aj na tom, aby deti z rodín, ktoré sú v hmotnej núdzi, mohli chodiť do škôl. Dôvodom je, že tieto deti nemajú zabezpečené základné životné podmienky a nemajú k dispozícii ani počítač alebo tablet či pripojenie na internet. Podľa slov premiéra tieto deti najviac trpia dištančným vzdelávaním. „Nemôžeme ďalej dopustiť, aby nám z týchto detí vyrastala stratená generácia, keď sú v hmotnej núdzi, preto, že nemajú základné životné potreby k dispozícií,“ podotkol Matovič.

Zmeniť sa má aj režim na hraniciach. Situácia v okolitých krajinách sa podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) mení každý deň. Informoval však, že Maďarsko, Rakúsko a Poľsko budú patriť medzi červené krajiny. Testy sa nebudú dať urobiť na každom priechode. O tom, kde sa budú dať urobiť, sa podľa Mikulca ešte rokuje. Premiér predpokladá, že bude 10 až 12 hraničných priechodov, na ktorých sa bude dať otestovať antigénovými testami. Pre pendlerov bude stačiť absolvovanie testu raz za dva týždne.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA