Sociálne siete

DOMOV

Dary prezidentky pápežovi majú praktickú aj symbolickú hodnotu

Prezidentka Zuzana Čaputová darovala pápežovi Františkovi po spoločnom stretnutí v Prezidentskom paláci dary, ktoré majú nielen praktickú, ale aj symbolickú hodnotu.

Zverejnené:

Upravené: 14. septembra 2021 o 13:46

833

Prezidentka Zuzana Čaputová a pápež František, zdroj: prezident.sk

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Symbolickým darom prezidentky Svätému Otcovi je chlieb. Keďže chlieb vzniká z mnohých zŕn, aj v starokresťanskej modlitbe sa spomína ako symbol spájania. Chlieb je zároveň symbolom života, ľudskej práce a dobrých skutkov.

Chlieb, ktorý prezidentka SR darovala pápežovi Františkovi, upiekli v trnavskej pekárni Chlieb náš. Uložený bol v prútenom košíku, ktorý uplietol majster ľudovej umeleckej výroby Pavol Vrtich z Nového Mesta nad Váhom z lúpaného prútia a prikrytý paličkovanou čipkou z Ústredia ľudovej umeleckej výroby v Bratislave. Vzor ružice na nej má pôvod v obci Slovenský Grob. Prikrývku navrhla výtvarníčka Božena Janeková v roku 1987.

Ďalším darom prezidentky je kniha Reštaurovanie od akademickej maliarky Márie Bidelnicovej. Významnou súčasťou jej reštaurátorskej práce je obnova sakrálnych pamiatok, ktorá sprítomňuje umelecké poklady a vieru dávnych majstrov. Približuje rôzne reštaurátorské postupy a techniky na dielach od gotiky až po súčasnosť.

Keďže prezidentku a pápeža Františka spája vzťah k životnému prostrediu a obaja opakovane pripomínajú riziká spojené s klimatickými zmenami a naliehavosť klimatickej krízy, medzi darmi je aj nabíjacia stanica od slovenskej startupovej firmy AgeVolt z Bratislavy, ktorú budú môcť vo Vatikáne používať na dobíjanie elektromobilov. Výrobok je čiastočne z recyklovaných materiálov. Flexibilitou a riadenou umelou inteligenciou prispieva k znižovaniu emisií CO2.

Ďalšou spoločnou témou prezidentky a pápeža Františka je záujem o riešenie sociálnych problémov a súcit so sociálne slabšími. Práve z tohto dôvodu vznikla z iniciatívy Svätého Otca Vatikánska komisia pre COVID-19 a Fond pápežských misijných diel, cez ktoré je financovaný boj s pandémiou v chudobnejších štátoch v Afrike, Ázii, Latinskej Amerike a Oceánii. Rovnako však pomáha ľuďom bez domova a iným marginalizovaným skupinám.

Prezidentka sa rozhodla podporiť toto úsilie darovaním zdravotníckych pomôcok a prístrojov.

Jedným z nich je pľúcny ventilátor od spoločností IPM Chirana a Chirana Medical, ktorý sa skladá z 1200 komponentov riadených umelou inteligenciou. Je navrhnutý tak, aby pacientovi poskytol individualizovanú pomoc podľa stavu jeho pľúc. Firmy poskytnú prístroj a vyškolia personál v zariadení podľa výberu Svätej Stolice.

Medzi darmi je aj 14 germicídnych žiaričov od spoločností Microwell v Šali, Nexa v Piešťanoch a Unizdrav v Prešove, 98 tisíc špeciálnych injekčných striekačiek od spoločnosti Chirana T Injecta, ktoré sa používajú na očkovanie proti COVID-19, 108 tisíc ochranných rúšok od firmy Vidra zo Žiliny a 40 kartónov dezinfekčných prostriedkov od firmy Banchem z Dunajskej Stredy.

Tradičným darom prezidentky je aj med od včiel z úľov v Prezidentskej záhrade.

Pápež František prezidentke daroval pápežskú medailu k apoštolskej návšteve na Slovensku. Na jej prednej strane je pápežský erb, na zadnej strane v strede medaily je na miskovitom pozadí ozdobenom textúrami znázornená Sedembolestná Panna Mária, patrónka Slovenska. Za obrazom Panny Márie je dvojkríž. Okolo je dátum a označenie apoštolskej cesty pápeža na Slovensko.

Zdroj fotografií:  Kancelária prezidentky/prezident.sk

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA