Sociálne siete

DOMOV

Deti vyjadrujú svoju sexualitu čoraz viac cez sociálne siete

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 17:33

251

large dieta zneuzivanie fbddcb
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/_Mxsh_

REKLAMA

18. november 2020 14:51 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Deti čoraz viac skúmajú a vyjadrujú svoju sexualitu prostredníctvom informačných a komunikačných technológií, najmä sociálnych médií a aplikácií na zasielanie správ. To zahŕňa aj vytváranie a zdieľanie sexuálne sugestívnych alebo explicitných fotografií a videí, ktoré sú ich súčasťou. Deti však často podceňujú riziká spojené s týmto správaním, prípadne sú pod tlakom rovesníkov a zdieľajú nevhodné fotografie a videá. V tlačovej správe na to pri príležitosti Európskeho dňa na ochranu detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním upozornilo ministerstvo práce. V tejto súvislosti pripomína, že je nevyhnutné venovať sa prevencii s cieľom zabrániť správaniu, ktoré môže viesť k vytvoreniu podmienok pre sexuálny nátlak a vydieranie detí.

Tohtoročnou témou Európskeho dňa na ochranu detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, do ktorého sa Slovenská republika zapája po štvrtýkrát, je Prevencia rizikového správania sa detí: deťmi vytvorené fotografie alebo videá so sexuálnym podtónom. V rámci projektu Rady Európy, (RE) zameraného na zamedzenie online sexuálneho vykorisťovania a zneužívania detí, vznikla edukatívna brožúra s názvom „Takže toto je sexuálne zneužívanie?“ Na brožúre participovali aj deti, aby tému priblížili „svojou rečou“. Pri príležitosti 18. novembra sa Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch rozhodlo v rámci jednej z hlavných úloh Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím a tiež Národnej koncepcie na ochranu detí v digitálnom priestore v rámci zvyšovania informovanosti o problematike násilia na deťoch vytvoriť v spolupráci s RE slovenskú verziu tejto brožúry.

„Hlavným posolstvom je myšlienka, aby sa deti a dospievajúci necítili osamotení v situáciách, keď majú problémy, otázky alebo potrebujú radu. Mali by sa obrátiť na osoby, ktorým dôverujú. Rodičov, rodinných príslušníkov, učiteľov, psychológov, právnikov a využiť tiež možné alternatívy, ako je online chat alebo linka pomoci pre deti, ktoré im môžu pomôcť v rôznorodých problémoch,“ uviedol rezort práce.

Cieľom brožúry je tiež poskytnúť deťom a dospelým užitočné rady a informácie, napríklad čo robiť, ak majú obavy z určitého správania, keď sa zdieľajú sexuálne explicitné fotografie a ako je možné získať prístup k podpore pri riešení týchto otázok.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA