Sociálne siete

DOMOV

Dôležitým faktorom poklesu preferencií Sme rodina je podľa sociológa vznik Hlas-SD

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 10:48

193

large pellegrini kollar fdbbc
ZDROJ: Zľava: Peter Pellegrini a Boris Kollár, SITA/Národná rada SR

REKLAMA

5. december 2020 10:03 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Pri hľadaní odpovede na dôvody poklesu preferencií hnutia Sme rodina treba podľa sociológa Martina Slosiarika z Focusu zobrať do úvahy viacero faktorov. V prvom rade sa treba podľa neho vrátiť do júna tohto roka, teda do obdobia pred vznikom strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD). Podotkol, že preferencie hnutia Sme Rodina sa vtedy pohybovali na dvojnásobku tých súčasných. Z nateraz posledného prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza, ktorý uskutočnila od 18. do 25. novembra, vyplýva, že hnutie Sme rodina by získalo 6,1 percenta. Hlas-SD by v predmetnom prieskume vyhral so ziskom 19,1 percenta.

Jedným z dôležitých faktorov poklesu preferencií Sme rodina je podľa Slosiarika samotný vznik strany Hlas-SD, ktorá prezentuje podobne ako Sme rodina sociálnu agendu. „Hlas si z tohto hľadiska čiastočne berie naspäť voličov, ktorých Smeru po roku 2016 zobralo práve hnutie Sme rodina,“ doplnil.

Slosiarik uviedol, že zároveň sú tu aj viaceré kauzy predsedu strany Borisa Kollára v posledných mesiacoch, ktoré tiež mali pravdepodobne negatívny vplyv na výšku preferencií hnutia Sme rodina. „Keďže táto strana významne stojí na svojom predsedovi, tak aj jeho nútená odmlka po havárii a menej aktívna komunikácia s voličmi môže mať za následok nižšie preferencie,“ myslí si Slosiarik.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA