Sociálne siete

DOMOV

Exriaditeľ Markízy Pavol R. zostáva vo väzbe

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 23:39

234

large rusko fdea
ZDROJ: Pavol Rusko, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

11. január 2021 04:42 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Exriaditeľ TV Markíza a bývalý minister hospodárstva Pavol R. zostáva vo väzbe. Ako informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR (NS SR) Alexandra Važanová, senát 3T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obžalovaného podanú proti uzneseniu predsedníčky senátu najvyššieho súdu, ktorým bol obžalovaný vzatý do väzby.

„Senát 3T považuje rozhodnutie predsedníčky senátu za zákonné a správne,“ povedala Važanová.

NS SR vzal Pavla R. do väzby 16. decembra minulého roku po tom, čo sa deň predtým nedostavil na zasadnutie NS SR v kauze miliónových zmeniek. Tvrdil totiž, že má po útoku kyselinou poškodený zrak. Ďalšie verejné zasadnutie v kauze zmeniek je na najvyššom súde vytýčené na utorok 12. a stredu 13. januára.

Najvyšší súd SR (NS SR) z verejného zasadnutia v kauze miliónových zmeniek naplánovaného na utorok 12. a stredu 13. januára vylúčil verejnosť. Ako informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, dôvodom je aktuálna epidemiologická situácia. „V záujme ochrany zdravia obyvateľstva pred šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 dospel najvyšší súd k záveru, že je nevyhnutné verejnosť z účasti na verejnom zasadnutí, ktoré sa bude konať 12. – 13. januára vylúčiť,” uviedla Važanová.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v kauze miliónových zmeniek vo februári 2020 uznal za vinných podnikateľa Mariana K. a exriaditeľa TV Markíza Pavla R. Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia, pričom Marian K. má tiež zaplatiť finančný trest vo výške desaťtisíc eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Marian K. voči Pavlovi R. a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované.

Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj prokurátor Úradu špeciálne prokuratúry Ján Šanta, ktorý konkrétne pre Mariana K. požaduje trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku. Pôvodne sa zasadnutie v tejto veci malo uskutočniť už 10. a 11. novembra 2020, zrušili ho však pre pandemickú situáciu. Ďalší termín NS SR určil na 15. a 16. decembra minulého roka. Na verejné zasadnutie sa však vtedy nedostavil Pavol R. Tvrdil totiž, že má pre útok kyselinou poškodený zrak. Polícia ho však na návrh prokurátora zadržala a NS SR následne rozhodol o jeho väzobnom stíhaní pre hrozbu úteku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA