Sociálne siete

DOMOV

Firmy budú zamestnancom na obedy prispievať viac

Zverejnené:

Upravené: 10. februára 2022 o 13:30

920

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ponovom budú firmy svojim zamestnancom prispievať na obedy viac, informujú tvnoviny.sk.

Sumy najlacnejších gastrolístkov sa budú totiž zvyšovať. Stravné rozmrazí ministerstvo práce po dvoch rokoch prudkého zdražovania.

Zákonník práce prikazuje zamestnávateľom zabezpečiť stravovanie pre svojich zamestnancov. Buď vo vlastnej jedálni alebo, ak ju nemajú, formou stravných lístkov či najnovšie aj finančným príspevkom. Teraz budú prispievať na obedy viac.

Zomrel Eduard Kukan, bývalý minister zahraničných vecí

V decembri boli ceny jedál a nápojov o takmer 18 percent vyššie ako začiatkom roka 2019, kedy sa so stravným hýbalo naposledy.

Zvýšiť by sa mala suma, ktorú musí zamestnanec dostať na jedlo, ak ide na služobnú cestu, podľa toho, ako dlho ste boli odcestovaný. Napríklad ak ste na služobnej ceste od 5 do 12 hodín, na stravné dostanete po novom 6 eur, čo je zároveň maximálna suma stravného. Suma najlacnejšieho gastrolístka sa zvýši na 4,50 eur.

Meniť sa ale bude aj zdaňovanie gastrolístkov a príspevkov na stravovanie. Kým vlani si mohli podnikatelia do výdavkov zahrnúť stravné za každý odpracovaný deň v sume vyše 5 eur, po novom to je bez akéhokoľvek dokladovania oveľa nižšia suma. Príspevky museli zrovnoprávniť. Zmeny musí ešte schváliť parlament, najskôr by sa mohlo stravné zvýšiť od apríla.

Európska komisia ide riešiť krízu ohľadom mikročipov, uvoľní miliardy eur

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA