Sociálne siete

DOMOV

Gröhling: Koronakríza ukázala, v ako biednom stave sa nachádza digitalizácia školstva

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 15:46

295

large grohling ffafca
ZDROJ: Branislav Gröhling, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

2. január 2021 16:11 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Koronakríza ukázala, v ako biednom stave sa nachádza digitalizácia školstva a stav vzdelávania učiteľov v oblasti digitalizácie. Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA a pre portál vŠkolstve.sk minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Na budúci rok majú zatiaľ na digitalizáciu nafázovaných zhruba 60 miliónov eur. Peniaze chcú získať aj z eurofondov či z React-EU. Minister dodal, že nejde o vzdušné zámky a peniaze z eurofondov majú prisľúbené, a teraz sa robí kvantifikácia jednotlivých skupín a vybavenia. Medzi plánované kroky rezortu patrí zaistenie vybavenie škôl či uzákonenie pozície digitálny správca, koordinátor.

Gröhling priblížil, že na vybavenie škôl využijú vlastné prostriedky v rámci 6 miliónov eur, ktoré školám už poslali na základné vybavenie. Dodal, že následne to bude dvakrát po 20 miliónov eur. Tie plánujú fázovať v rámci prvého a druhého stupňa základných škôl a stredných škôl, či už učiteľov alebo následne prepočítaných na počet žiakov. Peniaze by sa mali využiť aj na vytváranie učebníc a poskytovanie digitálnych prostriedkov.

Na digitálneho správcu či koordinátora, ktorého chce rezort ukotviť v zákone, je naplánované vyčlenenie finančných prostriedkov. „Plus musíme k tomu urobiť aj vzdelávanie. Na to chceme využívať, ako som spomínal, finančné prostriedky, ale na iné organizácie než štátne, pretože my ako štát nedokážeme zabezpečiť také vzdelávanie na digitálne kompetencie,“ poznamenal. Malo by ísť o komplexný projekt v rámci celého budúceho roku, ktorý by sa začal uskutočňovať v prvom štvrťroku.

Ministerstvo školstva musí podľa šéfa rezortu riešiť aj pripojenie škôl na internet. „Množstvo škôl nemá taký silný internet, aby ho vedeli využívať kompletne celé triedy. Aj pre toto sa nedá urobiť teraz celoplošne online maturita, lebo by sme nevedeli pripojiť polku žiakov a nemajú ani také vybavenie,“ vysvetlil. Ak by sa však zvládli všetky kroky, týkajúce sa vybavenia, personálu, zabezpečenia školenia, chceli by odpilotovať v roku 2022 online externé maturity. Minister doplnil, že na to majú pripravený projekt. Neznamená to však, že v roku 2022 budú všetci maturovať iba online. Objasnil, že budúci rok sú naplánované rôzne testovacie fázy, ktoré umožnia vyskúšať si tieto externé maturity. Tohtoročný tretiaci, ktorých by sa to v budúcom roku týkalo, by tak mali niekoľko možností, aby si vyskúšali, ako to je maturovať online.

https://www.webnoviny.sk/vskolstve/grohling-je-uplny-nezmysel-aby-sme-riadili-skolstvo-z-dvoch-rezortov-verim-ze-buduci-rok-kalinakova-basta-padne/

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA