Sociálne siete

COVID19

Hodiny pre seniorov sa zrušia, kultúrne akcie sa obnovia

Celé Slovensko bude od 10. mája v I. stupni varovania.

Zverejnené:

Upravené: 5. mája 2021 o 22:01

407

large nakup fbffb
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

BRATISLAVA – Epidemická situácia na Slovensku sa ďalej zlepšuje, od 10. mája bude celé Slovensko na národnej úrovni v I. stupni varovania (ružovej farbe) podľa COVID AUTOMATU.

V III. stupni varovania (bordovom) budú už len dva okresy, v II. stupni (červenom) bude 33 okresov a I. stupeň varovania (ružová farba) bude platiť v 44 okresoch.
Naďalej klesá počet pacientov v nemocniciach, počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii, ako aj počet nových prípadov – 7-dňový priemer je menej ako 950. Klesol aj počet výjazdov k pacientom s ochorením COVID-19 a znížila sa aj pozitivita testov.

III. stupeň varovania: 2 okresy – Myjava a Považská Bystrica

II. stupeň varovania: 33 okresov – Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Martin, Medzilaborce, Nové Mesto nad Váhom, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Sobrance, Stará Ľubovňa, Svidník, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.

I. stupeň varovania: 44 okresov – Bratislava I.-V., Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Michalovce, Námestovo, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Rožňava, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Spišská Nová Ves, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Žilina a Zlaté Moravce.

V dvoch bordových okresoch bude naďalej platiť zákaz vychádzania aj počas dňa, v červených a ružových okresoch bude platiť zákaz vychádzania po 21. hodine.

Ďalšia novinka

V obchodných prevádzkach rušia sa od 9. mája rušia vyhradené hodiny pre seniorov, ŤZP a ich sprievodcov.

Zmena vo vyhláške, platnej od 3. mája, umožňuje aj použitie kabínových lanoviek jednou osobou alebo osobami v spoločnej domácnosti. Takisto nevyhnutný negatívny test pre návštevníkov lanových dráh a vlekov môže mať po novom platnosť až 72 hodín (predtým to bolo maximálne 48 hodín).

Vyhláška stanovuje novú výnimku zo zákazu hromadných podujatí nad šesť osôb, od 3. mája budú povolené aj verejné kultúrne podujatia, teda divadelné, filmové produkcie, koncerty či výstavy.

Tieto podujatia budú mať ale určité hranice –  bude možné naplniť len polovičnú kapacitu hľadiska, zároveň však v červených okresoch to môže byť maximálne 200 návštevníkov v exteriéri alebo 150 návštevníkov podujatia v interiéri.

Povolené budú len miesta na sedenie s dodržaným rozstupom, organizátor musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb a mať na návštevníkov telefonický a mailový kontakt aj dva týždne po podujatí. Návštevníci sa musia preukázať platným RT-PCR/LAMP testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín, alebo Ag testom s platnosťou maximálne 24 hodín. Testom sa nemusia preukazovať deti do 10 rokov, tí, ktorí boli zaočkovaní, resp. prekonali ochorenie COVID-19 pred menej ako 180 dňami. Podmienky organizovania kultúrnych podujatí detailne popisuje kultúrny semafor, ktorý v stredu 28. apríla schválila vláda.

Interiérové kiná zostávajú naďalej zatvorené, že sa opäť otvoria, je zatiaľ pravdepodobné až po zlepšení epidemiologickej situácie.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA