Sociálne siete

DOMOV

Hrad Beckov čaká rekonštrukcia, na obnovu pôjde 809-tisíc eur

Do jari 2023 sa má zrekonštruovať západný palác hradu do podoby vrcholnej gotiky a renesancie.

Zverejnené:

Upravené: 9. marca 2021 o 21:22

675

Beckov
Hrad Beckov, foto: SITA/Martin Medňanský

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Na obnovu hradu Beckov pôjde 809-tisíc eur. Práve záchrana a obnova kultúrneho dedičstva je jednou z kľúčových oblastí, do ktorých smeruje podpora z grantov európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska, ktoré rozdeľuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR). V tlačovej správe o tom informoval vedúci tlačového oddelenia ministerstva investícií Andrej Ďuríček.

Ako uviedla ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí), rekonštrukcia umožní celoročné sprístupnenie hradu verejnosti a bude mať pozitívny dopad na rozvoj turizmu v regióne. S pomocou grantov EHP sa má do jari 2023 zrekonštruovať západný palác hradu do podoby vrcholnej gotiky a renesancie. Obnova západného paláca vychádza zo schválenej projektovej dokumentácie z roku 2009. Výsledkom rekonštrukcie majú byť viaceré zastrešené priestory, v ktorých budú expozície ako napríklad lapidárium a zbrojnica. Vzniknúť by mal tiež priestor pre rôzne vzdelávacie, kultúrne a spoločenské podujatia.

Projekt realizuje obec Beckov a jeho partnermi sú Združenie historických miest a obcí, Stredná odborná škola Nové Mesto nad Váhom a Vysoká škola H?gskulen for Gr?n Utvikling (Nórske kráľovstvo).

Podrobnejšie informácie o projekte možno nájsť na webovej stránke https://www.obec-beckov.sk/sk/hrad.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA