Sociálne siete

COVID19

Juhoafrický variant znamená podľa biochemika Čekana novú epidémiu

Infektológ Vladimír Krčméry doplnil, že ide o novú epidémiu v pandémii.

Zverejnené:

Upravené: 23. februára 2021 o 19:46

309

cekan
Biochemik Pavol Čekan, foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Juhoafrický variant znamená podľa biochemika Pavla Čekana z MultiplexDX novú epidémiu. Uviedol to po príchode na stretnutie predsedu vlády Igora Matoviča s vedcami a odborníkmi. Tento variant bol v Tirolsku zaznamenaný už v stovkách prípadov, na Slovensku však zatiaľ potvrdený nebol.

Podľa Pavla Čekana sú dve možnosti, ako kontrolovať takúto situáciu. Jednou z nich je oveľa dôraznejšie kontrolovať letiská, druhou možnosťou je systémovo sekvenovať. Ako biochemik uviedol, každého, kto má cestovateľskú anamnézu z krajín, kde sa vie o prevalencii takýchto infekčnejších a zároveň smrtnejších variantov, je potrebné izolovať.

„Je to nová epidémia v pandémii. Má prvú vlnu a určite nechceme, aby mala druhú vlnu,“ doplnil infektológ Vladimír Krčméry. Jedným z možných riešení je podľa neho príklad Izraela, ktorý uzavrel vzdušný priestor na 14 dní. Drastické opatrenia podľa neho pritom nemusia trvať dlho.

Odborníci budú s premiérom hovoriť aj o COVID automate, môže sa ešte meniť

Odborníci a vedci budú na utorňajšom stretnutí s premiérom Igorom Matovičom hovoriť aj o COVID automate. Potvrdil to biochemik Pavol Čekan z MultiplexDX. Jedným z bodov diskusie podľa neho bude aj plošné testovanie. Na stretnutí sa má zároveň riešiť množstvo iných alternatív, ako radikálne znížiť mobilitu a šírenie infekcie.

Ako dodal infektológ Vladimír Krčméry, pokiaľ nebude COVID automat dostatočne funkčný, nie je to absolútna dogma. „Automat sa síce ťažko rodil, ale pokiaľ zistíme, že nebol funkčný a dostatočný, môže sa zmeniť,“ uviedol. Dôležité je podľa neho najmä znížiť počty hospitalizovaných.

Stretnutie premiéra s odborníkmi bude pokračovať v stredu

Stretnutie premiéra Igora Matoviča s odborníkmi a vedcami bude pokračovať aj v stredu 24. februára. Informoval o tom biochemik Pavol Čekan z MultiplexDX. Žiadne stanovisko zo stretnutia neprezentoval. Diskusia bola podľa jeho slov dlhá a veľmi plodná.

„Dohodli sme sa, že sa nebudeme vyjadrovať k priebehu diskusie. Zajtra je dôležitý deň, aby sme zhodnotili utorňajšiu diskusiu a urobili záver,“ povedal s tým, že v stredu stanovisko účastníci diskusie určite poskytnú.

 

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA