Sociálne siete

DOMOV

K reforme súdnej mapy bolo vznesených 190 zásadných pripomienok

V súčasnosti je reforma súdnej mapy v štádiu vyhodnotenia medzirezortného pripomienkového konania.

Zverejnené:

Upravené: 8. marca 2021 o 14:55

285

Kolikova
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková, SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – V rámci medzirezortného pripomienkového konania bolo vznesených 460 pripomienok k zákonu o sídlach a obvodoch súdov, z toho 190 pripomienok bolo zásadných. Vyplýva to z dokumentu, ktorý je zverejnený na stránke slov-lex.sk. V súčasnosti je reforma súdnej mapy v štádiu vyhodnotenia medzirezortného pripomienkového konania.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) predĺžila pripomienkovanie reformy súdnej mapy do 1. marca. Pôvodne malo pripomienkovanie skončiť v závere januára. „Teší nás, že aj opakované predĺženie pripomienkovacieho procesu malo zjavne význam a že pripomienkujúce subjekty využili tento čas na vypracovanie a zaslanie pripomienok k predloženým návrhom,“ uviedlo pre agentúru SITA ministerstvo spravodlivosti, ktorého stanovisko poskytol Peter Bubla z tlačového oddelenia. Počet vznesených pripomienok považuje rezort za štandardný s ohľadom na rozsah a význam právnej úpravy.

„Všetkými doručenými pripomienkami sa budeme zaoberať a dôsledne ich vyhodnotíme. Veríme, že aj doručené pripomienky prispejú k tomu, aby sa v čo najväčšej miere podarilo naplniť ciele reformy súdnej mapy, ktorými sú špecializácia sudcov, zlepšenie kvality rozhodnutí a z dlhodobejšieho hľadiska aj rýchlejšie a predvídateľnejšie rozhodovanie súdov,“ priblížil Bubla. Rezort zopakoval, že bonusom zväčšenia súdnych obvodov má byť aj zníženie rizika existencie a pretrvania korupčných väzieb v súdnictve.

Proti návrhu novej súdnej mapy počas jej pripomienkovania vystúpili niektorí sudcovia. Spolu 140 sudcov, advokátov, akademikov a ďalších príslušníkov právnických profesií vyzvalo na zachovanie princípov právneho štátu. Súčasťou ich výzvy bola aj kritika reformy súdnej mapy.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA